Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Πόρισμα ΣΟΚ για τα σούπερ μάρκετ Καρφούρ Μαρινόπουλος

Σαν βόμβα έσκασαν οι κατηγορίες σοκ για την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, το Καρφούρ Μαρινόπουλος.

Κατηγορείται λοιπόν σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ για συμμετοχή σε κύκλωμα Καρουζέλ ώστε με την έκδοση εικονικών τιμολογίων να μην αποδίδει ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο για την χρήση των ετών 2007-2008.

Σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα αποκαλύπτεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα αποφυγής ακαταβολής του ΦΠΑ , με φερόμενη ως πρωταγωνίστρια την εταιρία Orbicom , η οποία
εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα αναφέρεται σε απάτη τύπου Καρουζέλ , η οποία αφορά συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών). Ως μια από τις εταιρίες στις οποίες καταλήγει η έρευνα εμφανίζεται στο πόρισμα η Καρφούρ Μαρινόπουλος για την οποία το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια από τις επιχειρήσεις προς τις οποίες εξέδιδε η <<Ορμπικομ Αε>> τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια είναι και η Καρφουρ Μαρινόπουλος στις χρήσεις 2007-2008 με συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ....

Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων και την συσχέτιση τους με την πόλη υπόθεση Καρουζέλ , όπως αυτό έχει καταγραφεί με τηνπαρούσα έκθεση, διαπιστώνεται ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας που έλαβε η Καρφουρ Μαρινόπουλος από την Ορμπικομ για τη φερόμενη αγορά εμπορευμάτων που η συγκεκριμένη εταιρία φέρεται να έχει αγοράσει από τις εταιρίες (παρατίθενται οι επωνυμίες 4 εταιριών) ...είναι εικονικά κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ.4 του ν.2523/97, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού η «Ορμπικομ»
ποτέ δεν είχε τα εμπορεύματα αυτά ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει σε άλλες επιχειρήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Καρφούρ Μαρινόπουλος».

Καρφούρ Μαρινόπουλος: «Οι συναλλαγές έγιναν δεν υπάρχει κανένα αδίκημα

Στις έγγραφες εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει η εταιρία Καρφούρ ανταποκρίθηκε άμεσα και μάλιστα ανέλυσε ένα προς ένα τα 41 φερόμενα ως εικονικά τιμολόγια.
Με κάθετο τρόπο δεν  απορρ/ίπτει τις αιτιάσεις του ΣΔΟΕ υποστηρίζοντας πώς και οι συναλλαγές έγιναν και ο προμηθευτής πληρώθηκε με δίγραμμες επιταγές σε τράπεζα και τα ηλεκτρικά είδη πουλήθηκαν λιανικά σε πελάτες. Αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία: «Ο ετήσιος τζίρος της εταιρίας για καθένα από τα έτη 2007 και 2008 ανήλθε
σε ποσό ευρώ μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε το σύνολο της αξίας των υπό έλεγχο τιμολογίων (και συναλλαγών) , εκ ποσού 1
εκατομμυρίου ευρώ να ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις επι του συνόλου των ετήσιων αποτελεσμάτων μας....Το ύψος του συνολικού ποσού των ληφθέντων από την εταιρία μας τιμολογίων σε σύγκριση με τον ετήσιο τζίρο μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδεμία ανάμειξη θα μπορούσε να έχει αλλά και ουδεμία γνώση , ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ήθελε κριθεί ότι τα εν λόγω τιμολόγια ήταν οικονομικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη , το οποίο και σε αυτό το σημείο αρνούμαστε πλήρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου