Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ; ΝΑΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΤΩΡΑ.



Ένα ολόκληρο μουσείο με 397 αρχαιότητες από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή βγήκε στο σφυρί χθες από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στο Λονδίνο. Χρυσά αρχαία ελληνικά κοσμήματα, πρωτοκυκλαδικές κανδήλες, αιγυπτιακά ειδώλια και αγγεία, επιτύμβιες στήλες και ρωμαϊκά γλυπτά, αγγεία από ασήμι, γυαλί και ήλεκτρο, βυζαντινοί σταυροί, κυπριακά αγάλματα είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα άλλαξαν χέρια με εκτιμώμενο τζίρο περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Από τους πρωταγωνιστές της δημοπρασίας ήταν ένα κομψό και υψηλής τεχνικής χρυσό στεφάνι μυρτιάς που χρονολογείται μεταξύ 3ου και 2ου αι. π.Χ., το οποίο πωλήθηκε προς 181.000 στερλίνες και η απροσδιόριστη προέλευσή του μετρά στάσεις σε ελβετική και βρετανική ιδιωτική συλλογή. Λεπτομέρεια που αξίζει την προσοχή: ο συλλέκτης που το αγόρασε δεν αρκέστηκε να το θαυμάζει, αλλά του πρόθεσε σύγχρονο κούμπωμα για να το φορά ως κολιέ! Παρ΄ ότι η προέλευσή του έχει πολλά σκοτεινά σημεία ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις για την πώλησή του και έτσι το μακεδονικό στεφάνι, που μετασκευάστηκε κάποια στιγμή για να φορεθεί ως περιδέραιο χάθηκε και πάλι από το προσκήνιο.

Η δημοπρασία περιελάμβανε την πώληση και άλλων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και την Κύπρο, που δεν είχαν όμως όλα την ίδια τύχη. Δεν πωλήθηκε έτσι ένα χρυσό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού, το οποίο είχε εκτιμηθεί 80- 100 χιλιάδες στερλίνες ούτε ένα ακόμη χρυσό περιδέραιο που είχε τιμή εκκίνησης 25.000 στερλίνες.

«Γνωρίζουμε για τη δημοπρασία και ενημερώσαμε τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, αλλά δεν διαπιστώθηκε πως κάποιο από τα προς δημοπράτηση αντικείμενα μπορεί να διεκδικηθεί», έλεγε χθες η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Βλαζάκη.

Πληροφορίες ωστόσο θέλουν να γίνεται έρευνα για την πρωτοκυκλαδική κανδήλα που χρονολογείται περί το 3000-2800 π.Χ., δεδομένου ότι συναντάται μόνο στις Κυκλάδες και για τον λόγο αυτόν έχουν ζητηθεί επιπλέον στοιχεία από τον οίκο Christie's. Η μαρμάρινη κανδήλα φέρεται να προέρχεται από γαλλική ιδιωτική συλλογή και η ανώτερη τιμή εκτίμησής της είναι 25.000 ευρώ.

Την αντίθεσή του στη δημοπρασία εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκπρόσωποι του οποίου διαδήλωσαν έξω από τον οίκο Christie's, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας και στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου