Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΣΤΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Θα γίνει η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Μαρώνειας – Σαπών
Η μαγεία του ομηρικού λόγου με “όχημα” τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη μέσα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας θα σφραγίσει την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών “Διάζωμα” και το Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών.

Παράλληλα θα γίνει η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Μαρώνειας – Σαπών από τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη, για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και την διεθνή του παρουσία, μια και η Μαρώνεια είναι ο γενέθλιος τόπος του πατέρα του, εξ ου και το επώνυμο Μαρωνίτης.
Έτσι λοιπόν ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, θα διαβάσει αποσπάσματα από τη νέα μετάφραση της Ιλιάδας που φέρει την υπογραφή του. Μαζί του μία από σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Λυδία Φωτοπούλου. Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κοντόπουλος (κοντραμπάσο) και Τάσος Καπζάλας (πνευστά).

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας ανοίγεται στην περιφέρεια, την Θράκη, την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο κατώφλι των 21 χρόνων λειτουργίας του, το Μέγαρο εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική του περίοδο με τρία “ταξίδια” σε ισάριθμα αρχαία θέατρα της χώρας.



Συνεργάζεται με τον Σταύρο Μπένο, τον πρόεδρο του πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διάζωμα” και “ταξιδεύει” στη Μαρώνεια, στο πλαίσιο και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μαρώνειας και Σαπών 2011) την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο παρουσίες του στο Ωδείο της Μεσσήνης (23/9) και στο Ωδείο της Κω (28/9).

Χώρος ιδανικός για αναγνωστική ερμηνεία ραψωδιών από την Ιλιάδα είναι το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης επέλεξε για να διαβάσει μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου δύο επεισόδια από δύο ραψωδίες της Ιλιάδας. Το ένα (η “Διός απάτη”), εντοπισμένο στη δεκάτη πέμπτη ραψωδία (Ξ159 - 355) και το άλλο (η “Οπλοποιία”, αλλιώς “Ασπίδα του Αχιλλέα”) εντάσσεται στη δέκατη όγδοη ραψωδία (Σ368 - 617). Και τα δύο αποσπάσματα διαφεύγουν από την εμπάθεια του ιλιαδικού πολέμου ανατρέποντας την παγιωμένη εικόνα ότι το ομηρικό αυτό έπος είναι μονοθεματικό, δηλαδή πολεμικό.

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο θα είναι ελεύθερη και λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, καλό θα είναι η προσέλευση των θεατών να γίνει από νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου