Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Βουλγαρίας ξεκινάει την μεγαλύτερη ορεινή αποστολή στην ιστορία της βουλγαρικής αρχαιολογίας με σκοπό ων των Οδρυσών, την πρωτεύουσα ενός από των ισχυρότερων θρακικών φυλών. Οι Οδρύσαι (αρχ. Ελλ. Ὀδρύσαι) βρίσκονταν στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου, από τη Ροδόπη και τον Στρυμόνα μέχρι τον Αρτσικό ποταμό, στη σημερινή Ανατολική Θράκη και έως τη σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας. Θεωρούνταν όπως όλοι οι Θράκες, άριστοι ιππείς και πήραν το όνομα τους από τον μυθικό βασιλέα Όδρυσο .
Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μοναδική κατοικία των βασιλέων των Οδρυσών τον Ιούλιο του 2010, ο δε αρχικός εντοπισμός της έγινε το 2005. Η κατοικία βρίσκεται στο ......
ύψωμα Kozi Gramadi στο βουνό Sredna Gora στο χωριό Starosel πολύ κοντά στο θέρετρο Hissar στην κεντρική Βουλγαρία σε υψόμετρο 1200μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η αποστολή ξεκινά τον Ιούνιο του 2011, με επικεφαλής τον Δρ. Ivan Hriston, με σκοπό την ανασκαφή της οχυρωμένης κατοικίας των Θρακών βασιλέων, νοτιοανατολικά του υψώματος Kozi Gramaldi, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας BozhidarDimitrov την περασμένη Δευτέρα.
Ο Δρ.Hristo Popon από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η Δρ.Daniela Stoyanona από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και ο καθηγητής Valetin Todorov από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών θα συμμετέχουν στην αποστολή ως σύμβουλοι. Οι ορεινές ανασκαφές έχουν χρηματοδοτηθεί από χορηγίες τόσο ιδιωτών όσο και δημοσίων οργανισμών όπως ο δήμος της Hisarya και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας.
Μέρος του ναού που ανακαλύφθηκε το 2010
Η αρχαιολογική ομάδα θα έχει την σπάνια ευκαιρία να μελετήσει το εσωτερικό της κατοικίας των βασιλιάδων της Θράκης, η μοναδική που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, και η οποία χτίστηκε την περίοδο της βασιλείας του βασιλιά Τήρη ΙΙ των Οδρυσών (351-341 π.Χ.). Οι αρχαιολόγοι θα στήσουν το αρχηγείου τους 15 χμ. βόρεια του χωριού Starosel, το οποίο και θα αποτελέσει την βάση τους για τις εξερευνήσεις τους.
Μια επιπλέον αποστολή του Δρ.Ivan Hristov είναι η συντήρηση αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου. Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας επισημαίνει ότι οι ανακαλύψεις των κατοικιών των Θρακών βασιλέων αποκαλύπτουν την συμβίωση μεταξύ των τοπικών θρακικών παραδόσεων και την επιρροή τους από την αρχαία Ελλάδα στις οχυρώσεις, την αρχιτεκτονική και τα εργαλεία του σπιτιού στην αρχή της Ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.).
«Το αρχαιολογικό καλοκαίρι του προσωπικού του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αναμένεται πολύ ενδιαφέρον» αναφέρει ο Dimitron, ο οποίος και υπόσχεται ακριβείς αναφορές κατά την διάρκεια της αποστολής. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Δρ.Ivan Hristov εξήγησε ότι η κατοικία των βασιλέων των Οδρυσών αποτελεί μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς στην νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει άλλο οχυρό-ναός του 4ου-5ου αι. π.Χ. που να είναι τόσο καλά διατηρημένο.
Μέρος του οχυρωματικού τείχους που ανακαλύφθηκε το 2010
Οι αρχαιολόγοι της Βουλγαρίας αποκαλούν το Θρακικό οχυρό σαν το «Βουλγαρικό Machu Picchu» λόγω των ομοιοτήτων του με το αντίστοιχο αρχαιολογικό χώρο. Η κατασκευή της οικίας κοντά στο Hissar θεωρείται ότι ξεκίνησε από τον Θράκα βασιλιά Κότυς Ι (384-359 π.Χ.). Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ.Histov ανακάλυψε τα ερείπια των παλατιών των βασιλέων των Οδρυσών, Αμάδοκος ΙΙ (359-351 π.Χ.) και Τήρης ΙΙ (351-342 π.Χ.). Ο Τήρης είναι και ο τελευταίος Θράκας βασιλιάς που πολέμησε τον Φίλιππο ΙΙ, βασιλιά των Μακεδόνων (359-336 π.Χ.). «Πιθανότατα ο Φίλιππος ΙΙ να επισκέφθηκε το οχυρό. Πρόκειται για αυτόν που ο Δημοσθένης είπε ότι πέρασε 11 εφιαλτικούς μήνες τον χειμώνα του 342 π.Χ. πολεμώντας τους Θράκες στα βουνά» αναφέρει ο Δρ.Hristov.
Το οχυρό-κατοικία των Θρακών βασιλιάδων βρίσκεται σε έκταση 4 εκταρίων, όχι πολύ μακριά από το χωριό Starosel, όπου είναι ο αρχαιολογικός χώρος με τους μεγαλύτερους αρχαίους ναούς Θρακών βασιλιάδων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ των ναών αυτών με τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα οχυρά είναι προφανής.
«Αυτό είναι το ιερό βουνό για τους Θράκες. Έχουμε μια ποικιλία αρχαιολογικών αποδείξεων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορα επίπεδα: οχυρό, ναός και βωμός θυσιών. Για αυτό τον λόγο, γίνεται και η σύγκριση με την αρχαία πόλη των Ίνκας, Machu Picchu» αναφέρει ο Δρ.Hristov. Το προηγούμενο καλοκαίρι η ομάδα του ανακάλυψε δύο πύργους του οχυρού, τα ερείπια των οποίων ανυψώνονται στα 2μ.
Η πρόβλεψη των αρχαιολόγων είναι ότι ο θησαυρός των Οδρυσών βρισκόταν σε αυτή την κατοικία αλλά ο Φίλιππος ΙΙ πιθανότητα να πήρε το χρυσό που φυλαγόταν εκεί.
Το βασιλείο των Οδρυσών ήταν μια ένωση Θρακικών φυλών που υπήρξε χρονικά μεταξύ 5ου και 3ου αιώνα π.Χ. Οι τελευταίες θρακικές πόλεις κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους το 46 .Χ. Ο πιο γνωστός Θράκας στην ιστορία είναι ο Σπάρτακος, ο οποίος οδήγησε την επανάσταση των μονομάχων στην Ρώμη το 73-71 π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου