Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο επίκαιρος λόγος του Παπαδιαμάντη πριν από 115 χρόνια.



Στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1896 δημοσιεύθηκε το δοκίμιο «Οιωνός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη(4/3/1851 - 3/1/1911). Εκεί, ο σοφός Σκιαθίτης έγραφε τα ακόλουθα για τα πολιτικά και εθνικά δεινά του καιρού του:

«Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης. Αλλά τις έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού (Ομήρου);
Εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης; Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου γένους, του στειρεύοντος πριν, και ητεκνωμένου δεινώς σήμερον;
Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι πολιτικαί και επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή των νέων, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνώσα επί ερειπίων;
Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια.
Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος».
Δεν χρειάζονται σχόλια.
Ο κυρ Αλέξανδρος τα λέει όλα.

4 σχόλια:

  1. ΔΟΥΡΕΙΕ ΟΝΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Ή ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ ΣΥΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ 19η ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ!!!!!!!!!ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ 3 ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΨΕΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΥΓΚΑ !!!!!!! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΑΝΤΕ ΔΩΣΕ ΓΚΑΖΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓΕΙΑ ΠΑΝ ΑΠΟΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΛΙ ΜΑΧΗΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ANTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
    ΘΑ ΣΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή