Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πολιτικά τζάκια ή πολιτικά “μαγκάλια”;




Οι πολιτικές “παραφυάδες”, αναπτύσσονται σε κάθε κήπο - Τα golden boys των “κολλητών” εξακολουθούν να επιβιώνουν - Ως πότε θα ανεχόμαστε “Μαυρογιαλούρους”;

Εδώ και αρκετά χρόνια διαπιστώνουμε ότι, και στην περιοχή μας, αρκετοί στράφηκαν με μεγάλη “θέρμη” πολιτική, στην δημιουργία πολιτικής καριέρας, σε τοπικό, νομαρχιακό και κεντρικό επίπεδο με αποκλειστική σκέψη να “σώσουν” την περιοχή.
Από τότε άρχισαν την καθημερινή πολιτική γυμναστική, για να είναι σε φόρμα και να ανταπεξέρχονται στα “καθήκοντά” τους, με την αίσθηση της πολιτικής “ιδιοφυΐας” και “αποκλειστικότητας” και το σύγχρονο ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ.
Ανάλογα με τις χρονικές και πολιτικές συγκυρίες και με κοινή και “κενή” βούληση, άλλαξαν ρόλους και ασχολίες, με αποκλειστικό σκοπό την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ.
Έπαιζαν πολιτικά το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων, της ΜΑΚΡΙΑΣ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ, για να είναι πάντοτε επάνω στο γαϊδούρι (που εν προκειμένω είμαστε όλοι εμείς)!
Κοντά στους πιο πάνω αναπτύχθηκαν άλλες πολιτικές “παραφυάδες” όπως αναπτύσσονται σε κάθε “κήπο”.
Αυτοί ήταν οι κολλητοί, οι υποστηρικτές τους, που έπαιρναν ρόλο από τους πρωταγωνιστές και όσο παρέμεναν αυτοί στο προσκήνιο παρασιτούσαν, δίπλα τους, απολαμβάνοντας τα “αποφάγια” του πολιτικού τραπεζιού.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι πολιτικές ΕΛΙΤ, τα πολιτικά “μαγκάλια” (και όχι ΤΖΑΚΙΑ) που εξέπεμπαν τις ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ και κοντά τους κάποιες άλλες ΕΛΙΤ που επεκτεινόταν στην λειτουργία φορέων και έτσι... ζούσαμε καλά και.. αυτοί ακόμη ΚΑΛΙΤΕΡΑ!!!
Οι ΕΛΙΤ αυτές που δημιουργήθηκαν (ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ) αποδείχθηκαν και αποδεικνύονται ΔΥΣΤΥΧΩΣ καθημερινά, ανεπαρκέστατες, εμποτισμένες με τη λογική του χθες και μια συντεχνιακή αντιμετώπιση των πάντων.
Είχαν (και συνεχίζουν) πρακτικές παλιομοδίτικες, παλαιοκομματικές, συμπεριφορές ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥ που όλα και όλους τους μουντζώνουν, εκτός από τον εαυτό τους.
Εφήρμοσαν ακραίες πολιτικές συμπεριφορές με τους ελεγχόμενους κολλητούς τους, που ασκούσαν ασφυκτικό έλεγχο του συστήματος και φθάσαμε στην τωρινή αναιμική κατάσταση της χώρας, σε όλα τα επίπεδα.
Οι “κολλητοί¨αυτοί συνεχίζουν την “αναμορφωμένη” παρουσία τους προς το “καλλίτερο” με την ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ.
Έτσι ως γονείς μεταφέρουν τις συμπεριφορές τους στα παιδιά τους και κάνουν αγώνα να συνεχίσουν την ίδια κοινωνική συμπεριφορά (με έντονη την υποκριτική διάσταση κατά τη γνώμη μου) για να ασχοληθούν επαγγελματικά πλέον με τις προηγούμενες δικές τους ενασχολήσεις, γιατί ο επαγγελματικός τους βηματισμός είναι αβέβαιος, δύσκολος!!!
Αισθητή είναι πλέον η παρουσία των “ξεχωριστών” αυτών ΚΑΝΑΚΑΡΗΔΩΝ, που ελέω “ΘΕΟΥ” και “ΒΑΣΙΛΕΩΣ” αναλαμβάνουν “θώκους κληρονομητέους” σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και όλοι εμείς οι ΧΑΧΟΛΟΙ “καμαρώνουμε” την αξιοκρατική ανέλιξή τους.
Οι νεποτικές αυτές πρακτικές (είναι ΑΠΑΙΣΙΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ του ΜΕΣΑΙΩΝΑ) δημιουργούν δυστυχώς στον 210 αιώνα ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, με απόλυτα αρνητικές επιπτώσεις που ΔΕΝ δημιουργούν κάτι το θετικό, εποικοδομητικό και δημιουργικό, ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά διολισθαίνουν σε φασίζουσες συμπεριφορές και αντιλήψεις.
Τα φαινόμενα προνομιούχων ηγετικής και κοινωνικής τάξης που κατέχουν θέσεις “κλειδιά” με την πολυετή και ασφυκτική παρουσία και άσκηση οποιασδήποτε “εξουσίας” με την ακολουθούμενη πρακτική αποκλεισμών των ανεπιθύμητων¨των μη “εκλεκτών” είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΟΝΤΑ.
Είναι μια νοσηρά πλέον κατάσταση, που νοθεύει την επιθυμία πολλών για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, με την εκδήλωση “οικογενειακών” πρακτικών που “ηγεμονεύουν κληρονομικώ δικαιώματι”.
Ο νεποτισμός είναι ένα “κουκούλι”, ένα προστατευτικό κελύφιο, που συνδέει με ομφάλιο λώρο το “ΤΕΚΝΟ” οποιοδήποτε τέκνο, βιολογικό ή όχι και οι μη “συγγενείς” αποτελούν τους “ΞΕΝΟΥΣ”.”.
Πιστεύω ότι η “οικογενειοκρατία” ανθεί και συντηρείται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ή παρηκμασμένες κοινωνίες και φρονώ ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Θα τολμούσα να πω ότι αποτελεί και “σκάνδαλο” για την τοπική μας κοινωνία όταν εμφανίζονται “μειράκια” να καταλαμβάνουν “θέσεις” που επί μακρόν κατείχαν οι γεννήτορες τους και έτσι σόι πάει το βασίλειο.
Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι μορφές διαφθοράς στην κοινωνία έχουν διαβαθμίσεις, όπου περιλαμβάνονται: η δωροδοκία, η δωροληψία, ο εκβιασμός, η υπεξαίρεση χρημάτων, ο ΝΕΟΠΟΤΙΣΜΟΣ κ.ά.
Διαπιστώνουμε ότι πολλοί βλαστοί των ανωτέρω, τοποθετούνται σε κομματικές πολιτικές ή άλλες θέσεις, ώστε να μετεξελιχθούν σε επαγγελματίες με σίγουρη επαγγελματική άνοδο και τις περισσότερες φορές αδρά αμειβόμενοι.
Τους βλέπουμε καθημερινά να κινούνται δίπλα μας, με ιδιαίτερο ύφος και περπατησιά, για το μέγεθος της “αξιοσύνης” τους.
Είναι τα golden boys της πολιτικής και της κοινωνικής παρουσίας.
Μα είμαστε τελικά τόσο αποβλακωμένοι (και χρειαζόμαστε λοβοτομή) για να ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, τις αποκρουστικές αυτές συμπεριφορές και να τις “επιβραβεύουμε” κιόλας με την αδράνεια και την ανοχή μας, ώστε να εμφανιζόμαστε παροπλισμένοι από το κοινωνικό σώμα;;;!!!
Θα εμβολιαστούμε επιτέλους με αντισώματα για να αντιδράσουμε;
Ας ανατρέξουμε σε κάποια παραδείγματα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν τα κοινολογούμε:
- Αιρετός προσέλαβε στενό συγγενικό του πρόσωπο από γειτονικό νομό και δήμο, με αμοιβή για τις “σοφές” συμβουλές του.
- Αιρετός προσέλαβε γαμβρό πολιτικό του συγκάτοικον ως σύμβουλο για τις ίδιες “σοφές” συμβουλές.
- Άλλοι “προώθησαν” πολιτικά αποτυχόντα σύμβουλο “ως “σύμβουλο με αμοιβή και του προσέφεραν ισόβια θέση που κατείχε πριν ο γεννήτωρ άλλος τον γιο, άλλος την θυγατέρα, άλλος .... την... τον... και πάει λέγοντας.
Εσείς προσθέστε και άλλα παραδείγματα που γνωρίζετε, γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς και δυσώδης!!!
ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙΣ... ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ!!!

Βσίλειος Ευστρ. Ναζλής
Υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε.α.
Πτυχιούχος Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου