«Η Ίμβρος θα μπορούσε να γίνει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά παρουσιάστηκε ως απειλή από την Τουρκία. Κάτω από αυτή την προσέγγιση η ελληνική μειονότητα οι οποία είχε ως κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί», είπε ο Πατριάρχης και συμπλήρωσε: «Η τουρκική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει για τις πράξεις αγριότητας που έγιναν στο νησί εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησης»
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ιστορίας Feryal Tansuğ στο πανεπιστήμιο Bahçeşehir η οποία έγραψε το βιβλίο οι ρωμιοί που διέμεναν στο νησί έπεφταν συχνά θύματα κακοποίησης από τους κρατούμενους φυλακής που υπήρχε στην Ίμβρο και αυτό αποτελούσε επίσημη πολιτική του κράτους ανέφερε. Από τους 6000 Ίμβριους που υπήρχαν εκεί κατά τη δεκαετία του ΄60 σήμερα ζουν μόλις και μετά βίας 200, είπε.
Τέλος η καθηγήτρια δήλωσε πως έδωσε το όνομα στο βιβλίο Ίμβρος καθώς αυτό είναι το ελληνικό όνομα και χρησιμοποιείται εδώ και 5000 χρόνια αντί του Gökçeada το οποίο έδωσε η τουρκική κυβέρνηση τη δεκαετίας του ΄70.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου