Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εξέγερση στην Ελλάδα βλέπουν κάποιοι Γερμανοί


Σοκ προκαλούσε ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ελλάδα - Λαϊκή εξέγερση εν όψει»! Το σημαντικότερο όμως δεν ήταν αυτός καθαυτός ο τίτλος, ο οποίος θα μπορούσε να υπάρχει φυσιολογικά σε κάποιο αριστερίστικο έντυπο, αλλά η εφημερίδα στην οποία εμφανίστηκε αυτό το άρθρο: επρόκειτο για τη γερμανική έκδοση των... «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», της
σημαντικότερης δηλαδή οικονομικής εφημερίδας της Ευρώπης! Ουδέποτε, φυσικά, έχουν κατηγορηθεί οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ» για... αριστερίστικες παρεκκλίσεις ή για κρυφοαριστερές συμπάθειες. Εκφράζουν με απόλυτη συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού και γερμανικού κεφαλαίου και μάλιστα ιδίως του χρηματοπιστωτικού τομέα, οπότε τα γραφόμενά τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα θέμα σαν αυτό. «Τα πνεύματα είναι οξυμμένα, κάθε πακέτο λιτότητας σπρώχνει τους Ελληνες βαθύτερα στην απελπισία. Ακόμη οι ταραχώδεις σκηνές διαδραματίζονται στο Κοινοβούλιο.
Ομως το αργότερο στην αρχή του επόμενου χρόνου, όταν θα επενεργήσουν πλήρως οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, βλέπουν ακόμη και ανεξάρτητοι παρατηρητές τον κίνδυνο επανάστασης», ανέφερε επί λέξει η γερμανική εφημερίδα στον υπότιτλο του άρθρου της, το οποίο ήταν διαποτισμένο ολόκληρο από το πνεύμα που συμπυκνώνεται στις προαναφερθείσες αράδες. «Η συζήτηση στην Αθήνα περιστρέφεται γύρω από την εξέγερση και την ανατροπή», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ο αρχηγός της κυβέρνησης, Σαμαράς, μπόρεσε να παραμερίσει προσωρινά τις ανακοινώσεις Γερμανών πολιτικών γύρω από την Grexit - την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται.
Γι' αυτό τώρα πλανιέται το φάντασμα της επανάστασης. Δεν είναι πλέον μόνο η σκληροπυρηνική Αριστερά, η οποία την ονειρεύεται, οι νέοι άντρες και γυναίκες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του μετώπου των αντικαπιταλιστών, οι οποίοι διαδηλώνουν σε μεγάλες σειρές με αμοιβαίο κράτημα από τα μπράτσα (αγκαζέ) και έχοντας πάνω από τους ώμους τους τις κόκκινες σημαίες, τα κοντά κοντάρια των οποίων μπορούν εξαιρετικά να χρησιμοποιηθούν και ως ρόπαλα. Ακόμη και ανεξάρτητοι από κόμματα παρατηρητές δεν αποκλείουν την προοπτική μιας εξέγερσης του λαού...».
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ» εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά βγήκε αποδυναμωμένη από την ψηφοφορία με τα 153 «υπέρ» του πακέτου λιτότητας. Επισημαίνουν επίσης, με κάποια δόση ειρωνείας, ότι εξαιτίας της διαδικασίας του κατεπείγοντος και ως εκ τούτου του γεγονότος ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δέκα ώρες, «πιθανόν κανένας στην Ολομέλεια της Βουλής, πλην του υπουργού Οικονομικών, δεν είχε διαβάσει ολόκληρο τον κατάλογο μέτρων λιτότητας» που υπερψήφισε.
Δεν πρόκειται, φυσικά, να σημειωθεί εξέγερση στην Ελλάδα σώνει και καλά επειδή το... φοβούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ». Μια δημοσιογραφική εκτίμηση είναι αυτή, έστω και αν βασίζεται -πράγμα που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- σε ανάλογες εκτιμήσεις των γερμανικών ή άλλων μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα. Οι λαϊκές εξεγέρσεις δεν γίνονται ούτε κατά παραγγελία ούτε επειδή το έγραψε η άλφα ή η βήτα σοβαρή ξένη εφημερίδα.
Αυτό που έχει πρακτική αξία είναι ότι επειδή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ» είναι εφημερίδα που ενημερώνει επιχειρηματίες και αντανακλά τις απόψεις ισχυρών γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κύκλων, αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον τμήμα της επιχειρηματικής ελίτ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως χώρα που ενδεχομένως βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης σοβαρότατων διαστάσεων. Ευνόητο είναι ότι κάτι τέτοιο τινάζει στον αέρα τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά, ότι με την ψήφιση του πακέτου μέτρων λιτότητας η κυβέρνησή του «αποκατέστησε την αξιοπιστία» της χώρας στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού.
Γιώργος Δελαστίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου