Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ...

Απαισιοδοξία για τα ελληνο-τουρκικά από την άνοδο της ακροδεξιάς

Η εφημερίδα Zaman αναφέρει ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις
Απαισιοδοξία για τα ελληνο-τουρκικά από την άνοδο της ακροδεξιάς
Με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα Ερντογάν και Γκιούλ.
«Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και η άνοδος εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις», εκτιμά η εφημερίδα Zaman.
«Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις κάλπες, ενισχύοντας την άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανόδου του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, και του εθνικιστικού, δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σαφώς και δεν θα είναι θετικές για τις σχέσεις με την Τουρκία.  
Αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πάρα πολλά εσωτερικά προβλήματα για να επικεντρώσει την προσοχή της στα ελληνο-τουρκικά, το αδιέξοδο στο κυπριακό και τις συνοριακές διαφορές για το Αιγαίο», γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Επικαλούμενη ειδικούς στα ελληνο-τουρκικά, η Zaman εκτιμά ότι δύσκολες ημέρες περιμένουν την Ελλάδα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, και για το κατά πόσον μπορεί η χώρα να εφαρμόσει τα μέτρα της λιτότητας που αναμένει η ΕΕ - με δεδομένη την σφοδρή αντίδραση των ψηφοφόρων κατά των μέτρων της λιτότητας.
«Η Ελλάδα οδεύει προς έναν πολυκομματικό συνασπισμό. Δύσκολα θα μπορέσει, μια τέτοια κυβέρνηση, να εγγυηθεί την πολιτική ή την οικονομική σταθερότητα. Και η είσοδος πρώην περιθωριακών ακροδεξιών κομμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία», λέει στην εφημερίδα ο Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Διεθνών Μελετών (EDAM), στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερχάν Τουρμπεντάρ, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στο Ιδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (TEPAV) συμφωνεί. Λέει ότι, αν και είναι απίθανο να μπουν τα περιθωριακά κόμματα στην κυβέρνηση, η πρωτόγνωρη δύναμή τους στην ελληνική πολιτική ήταν σαφώς μια ανεπιθύμητη εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι η παρουσία τους ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες. 
«Η βουλή της Ελλάδας θα είναι η πιο κατακερματισμένη εδώ και δεκαετίες, και ο μόνος τρόπος για έναν βιώσιμο συνασπισμό είναι κάποια χαλάρωση των όρων των μνημονίων, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι δανειστές και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης», καταλήγει η Zaman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου