Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΙΠΠΕΙΣ.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΑΝ ΑΠΟ «ΙΠΠΟ--» και «ΑΡΙΣΤΟ--»

Οι λέξεις «ἄριστος» και «ἳππος» ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη προκειμένου οι γονείς να προβούν στην ονοματοδοσία των παιδιών τους. Και τούτο, διότι, η κατοχή αλόγου και η δαπανηρή συντήρησή του ήταν ακριβή υπόθεση. Αναφέρεται ότι το -421 ένα άλογο στοίχιζε το υπέρογκο ποσό των 1200 ασημένιων αττικών δραχμών. Ως εκ τούτου μόνο η αριστοκρατική τάξη είχε αυτή τη δυνατότητα και έτσι το άλογο αποτελούσε σύμβολο κύρους, πλούτου και κοινωνικής θέσης.
Ο νομοθέτης Σόλων (αρχές -6ου αι.), κάνοντας διάκριση των τεσσάρων κοινωνικών ομάδων της αθηναϊκής πολιτείας, ενέταξε αυτούς τους αριστοκράτες στη δεύτερη ανώτερη κοινωνική τάξη, εκείνη των Ιππέων. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Περικλή (-461 έως-429), ο ρόλος των Ιππέων αναβαθμίστηκε· συγκροτήθηκε σώμα χιλίων ανδρών (ιππικό) το οποίο λάμβανε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, όπως τα μεγάλα Παναθήναια. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου. Εικονίζονται 192 Ιππείς, συνολικά.

Ας δούμε, όμως, μερικά από τα ονόματα.
Ο Πλάτων, του οποίου το αρχικό όνομα ήταν 'Αριστοκλῆς (άριστος+κλέος), ήταν γυιός του Ἀρίστωνος, (από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια, απογόνου του βασιλέα Κόδρου), και της Περικτιόνης, από το γένος του Σόλωνος.
- Ο Ἀριστείδης, ο επονομαζόμενος δίκαιος, εντιμότατος ως Ταμίας του Ναού της Αθηνάς και κατόπιν στρατηγός, καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Ἀντιοχίδος φυλής.
-Ο Ἀριστοκράτης (άριστος+κρατώ), ήταν βασιλεύς της Αρκαδίας.
-Ο Ἳππαρχος (ἳππος+ἄρχω), γυιός του τυράννου Πεισίστρατου, κυβέρνησε την Αθήνα.
-Ο Ἱπποκλῆς (ἳππος+κλέος), αθηναίος στρατηγός και ναύαρχος κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
- Ο Ἱπποκράτης, ο αθηναίος στρατηγός του Πελοποννησιακού Πολέμου, επίσης. -Ο Περικλῆς ο Χολαργεύς (περί+κλέος=περιβαλλόμενος από δόξα), γυιός του στρατηγού Ξανθίππου και της Ἀγαρίστης από την αριστοκρατική οικογένεια των Αλκμεωνιδών.
-Ο Ἀριστογείτων, αντίθετα, ανήκε στο γένος των Γεφυραίων, Βοιωτών πιθανότατα, μεταναστών στην Αττική. Είναι πιθανόν να αυτοονομάστηκε έτσι, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, διότι στους Γεφυραίους κάθε άλλο παρά αριστοκρατική καταγωγή αποδίδεται.
Στρατηγοί από την τάξη των αριστοκρατών αλλά χωρίς τα ανωτέρω προθέματα στα ονόματά τους , ήταν:
-Ο Μιλτιάδης (μίλτος=κοκκινόχωμα !!) από αριστοκρατικό γένος, γυιός του Κίμωνος του πρεσβύτερου.
- Ο Θεμιστοκλής (θέμις+κλέος), δεν καταγόταν από ευκλεά γένη: ο πατέρας του, Νεοκλής ήτας άσημος ενώ η μητέρα του θρακικής ή καρικής καταγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου