ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Αλεξανδρούπολη, 12/3/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου συνδιοργανώνουν -υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)- διάλεξη του μουσικογράφου – ερευνητή Θωμά Ταμβάκου με θέμα: «Έλληνες και ελληνικής καταγωγής συνθέτες λόγιας μουσικής της ευρύτερης Θράκης, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ. ως συνδιοργάνωση του Δήμου Ορεστιάδας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο ομιλητής, Θωμάς Ταμβάκος, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών και της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών, ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και καταγραφή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών. Έχει ιδρύσει –από το 1980- το ‘Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου’ (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.tamvakosarchive.blogspot.com), το οποίο εμπεριέχει υλικό καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για περισσότερους από 3.500 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς λόγιας/σοβαρής μουσικής από την αρχαιότητα έως σήμερα με συνεχή εμπλουτισμό. Ο Θ. Ταμβάκος είναι παραγωγός/επιμελητής δισκογραφικών εκδόσεων ελληνικής μουσικής, βασικός συνεργάτης του επτάτομου Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής του αείμνηστου μουσικολόγου και συνθέτη Τάκη Καλογερόπουλου, των καλλιτεχνικών περιοδικών JAZZ KAI TΖΑΖ, ΕΞΑΝΤΑΣ (Ελλην. Κοινότητα Βερολίνου) και ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη και άλλων μουσικών φορέων, δημιουργός/υπεύθυνος μουσικών συνόλων, παραγωγός συναυλιών και ραδιοφωνικών εκπομπών και συγγραφέας 1800 περίπου άρθρων για τους Έλληνες μουσουργούς, μικρό μέρος των οποίων έχει εκδοθεί σε 2 τόμους (1995-1996).
Η συγκεκριμένη ομιλία αποτελεί το προϊόν εξειδικευμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Θ. Ταμβάκο, μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα, για δεκάδες δημιουργούς με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη –Ανατολική (στη σημερινή Τουρκία), Βόρεια (στη σημερινή Βουλγαρία) και Δυτική (στην σημερινή Ελλάδα)–, των οποίων το έργο και η βιογραφία παραμένουν στην αφάνεια. Η ομιλία εστιάζεται αποκλειστικά στους θανόντες μουσουργούς και πλαισιώνεται από σπάνιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό καθώς και από μουσικά παραδείγματα τα οποία θα ερμηνευτούν από μέλη του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών και από τη Χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου. Μέσα σ’ αυτά εμπεριέχονται πρώτες παρουσιάσεις έργων των συνθετών Παναγιώτη Πίπκοβ, Γεωργίου Σούτσου, Β.Ν. Γουναρόπουλου, Ηλία Ξανθόπουλου, Έρης Καβαλιέρου – Μαρκουΐζου, Χριστόφορου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Βογιατζή. Ξεχασμένοι μουσουργοί και δάσκαλοι του γένους από την εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας καθώς και της νεότερης περιόδου, καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία (Φιλιππούπολη, Σωζόπολη, Στενήμαχος, Πύργος), την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. ανασύρονται από τη λήθη, μέσω της ενδελεχούς μελέτης του ερευνητή. Όπως είναι φυσικό η ομιλία δεν αφορά μόνο τους μουσικόφιλους και τους μουσικούς, αλλά όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της ακριτικής Θράκης και την αδιάρρηκτη σχέση της με τον Ελληνισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου