Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ . ΟΙ 213 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 113

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως αναμενόταν, η νέα δανειακή σύμβαση με 213 ψήφους υπέρ και 79 κατά. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και από βουλευτές των..
δύο κομμάτων που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μετά από τη διαφοροποίηση τους από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους σε προηγούμενες ψηφοφορίες. «Ναι» ψήφισαν και οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει που έχουν προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία. Κατά της νέας δανειακής σύμβασης τάχθηκαν ΚΚΕ ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη «Δημοκρατική Αριστερά» και στο κόμμα του Πάνου Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Σε ό,τι αφορά τους διαγραμμένους που άλλαξαν γραμμή πλεύσης, πρόκειται για πέντε βουλευτές που είχαν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και επτά από τη Νέα Δημοκρατία Όλοι τους είχαν τεθεί εκτός κομματικής σκέπης μετά την αρνητική στάση που τήρησαν κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και το PSI.
Ειδικότερα, από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚυπερψήφισαν την κύρωση της δανειακής σύμβασης οι βουλευτές Χρήστος Κατσούρας, Χρήστος Μαγκούφης, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας. Από τη ψηφοφορία ωστόσο απουσίαζαν οι Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης.
Από τους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ, επτά ψήφισαν την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Παπασιώζος. Οι βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης και Μιχάλης Γιαννάκης καταψήφισαν την κύρωση, επιμένοντας στην αρνητική στάση που είχαν διατυπώσει κατά τις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους.
Τώρα το ερώτημα είναι αν οι βουλευτές αυτοί, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, θα επιστρέψουν στα κόμματά τους, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη δανειακή σύμβαση καταψήφισαν οι Ιωάννης Αμοιρίδης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Παπαμανώλης. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως όλοι τους προσχωρούν στη Δημοκρατική Συμμαχία του Φώτη Κουβέλη.
Όχι στο νομοσχέδιο είπαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας αντίστοιχα. Επίσης κατά τάχθηκαν και οι: Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος οι οποίοι στηρίζουν την Κοινωνική Συμφωνία.
Καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές Πάνος Καμμένος πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.
Η συζήτηση διεξήχθη με στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1.00 με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου