Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο εδώλιο δημοσιογράφοι για συνέντευξη πρώην μέλους των Ες- Ες


Σε δίκη παραπέμφθηκαν δύο δημοσιογράφοι στη Γερμανία, διότι το 2009 είχαν πάρει συνέντευξη από τον Χάινριχ Μπέρε, πρώην μέλος των Ες-Ες, χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα.

«Η έναρξη της δίκης θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου στο Εσβάιλερ. Μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών επειδή έσπασαν το απόρρητο μιας εμπιστευτικής συνομιλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Άαχεν, στο οποίο ανήκει το δικαστήριο του Εσβάιλερ.

Ο Μπέρε, που την εποχή εκείνη έμενε σε έναν οίκο ευγηρίας, το 2010 είχε κάνει καταγγελία στην Ολλανδική Δημοσιογραφική Επιτροπή.

Η τελευταία όμως έκρινε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, Γιαν Πόνσεν και Γιέλε Φίσερ, δεν είχαν διαπράξει κάτι το ανάρμοστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπομπή EenVandaag της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης NOS.

Το 1949 ο Μπέρε είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο από δικαστήριο του Άμστερνταμ για τη δολοφονία τριών πολιτών, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 1944.

Στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και επικυρώθηκε το 2010 από δικαστήριο του Άαχεν.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπέρε ήταν μέλος μιας ειδικής μονάδας των Ες-Ες, της αποκαλούμενης «Σίλμπερταν» ή «Ειδική Ομάδα Φέλντμεγερ» των «Γερμανών Ες-Ες στην Ολλανδία».
Κατάφερε να γλιτώσει τη φυλάκιση στην Ολλανδία και το 1954 επέστρεψε στη Γερμανία όπου έζησε για πολλά χρόνια χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου