Το Μαρμάρινο Μνημείο των Στρατιωτών της Ρωσικής 3ης Μεραρχίας του 1878, έγινε πραγματικότητα. - Μετά την κοινή παρέλαση Ελλήνων Στρατιωτών και Ρώσων Ναυτών την 28η Οκτωβρίου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια, στον προαύλιο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά από 133 χρόνια, η Αλεξανδρούπολη τιμά στην πράξη τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην πόλη το 1878 από επιδημία τύφου.
Τιμά τους 30 στρατιώτες της 3ης Μεραρχίας του 9ου Συντάγματος Σταροϊνγερμαν Λάνσκι, η οποία απελευθέρωσε την περιοχή μας από την τουρκική Κατοχή και κατέστρωσε το ρυμοτομικό σχέδιο για την
Αλεξανδρούπολη και το αρχιτεκτονικό σχέδιο για τον Φάρο. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν στο προαύλιο της Μητρόπολης στις 28 Οκτωβρίου και ώρα 13.30 μετά από την κοινή παρέλαση Ελλήνων και Ρώσων στρατιωτών στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου_ και των αποκαλυπτηρίων του μνημείου.
Το ρωσικό πολεμικό πλοίο Caesar Kunikov BDK-64 από τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη φιλίας μεταξύ 27-30 Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη.
Έχει μήκος 112,6 μέτρα, βύθισμα 4 μέτρα, εκτόπισμα 3.500 τόνων και 96μελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι 7 είναι αξιωματικοί.
Η ανέγερση του μνημείου έγινε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, την θερμή υποστήριξη του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώβ και του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκη από τον υπογράφοντα, Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών και από τον Σύλλογο «Ρώσικο Σπίτι», με συμμετοχή από τους δημότες της αδελφοποιημένης πόλης του Σοσνόβυι Μπορ.
Το Μνημείο είναι μαρμαρόγλυπτο, με ημερομηνίες και ονόματα των παλαιών και πρόσφατων γεγονότων, καθώς και εντοιχισμένο το αρχικό γλυπτό του τάφου των στρατιωτών, κάτω από το οποίο θα τοποθετηθούν τα οστά που έχουν βρεθεί.
Το μνημείο θα ενισχύσει τους δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας ιδιαίτερα με την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης όπου ήταν η βάση του 9ου Συντάγματος και στην οποία διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα ως πόλη το Σοσνόβυι Μπορ.
Οι δύο πόλεις που συνδέονται με τόσο στενό δεσμό, περίπου για ενάμιση αιώνα αδελφοποιήθηκαν και σφραγίζουν αυτό το δεσμό για πάντα.
Τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο Δήμαρχος στήριξαν την πορεία αδελφοποίησης. Όταν ήρθα στην Αλεξανδρούπολη, είδα το μνημείο που βρισκόταν στο Πάρκο Ανεξαρτησίας.
Με την βοήθεια των κατοίκων, εντόπισα ότι η αρχική τοποθεσία του μνημείου ήταν στην οδό Μαυρομιχάλη (όπου τελικά βρέθηκαν και τα οστά τους) και εντυπωσιάστηκα ότι ήταν ένα σημείο στην μέση πυκνοκατοικημένης περιοχής, στο οποίο, εκ θαύματος, δεν είχε κτιστεί τίποτα για 133 χρόνια !!!
Για να τιμήσουμε τους Ρώσους στρατιώτες για τη θυσία τους, προσπαθήσαμε να βρούμε μία μόνιμη τοποθεσία ανέγερσης μνημείου όπου θα βρίσκονται και τα οστά τους.
Απευθύνθηκα στον Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης κ. Αλεξέι Ποπόβ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και συναντηθήκαμε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμο.
Ο Σεβασμιότατος πρότεινε το μνημείο να ανεγερθεί στο προαύλιο της Μητρόπολης. Λόγω του μνημείου ξεκίνησε και η διαδικασία που οδήγησε στην αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με το Σοσνόβυι Μπορ.
Ζήτησα από τον κ. Ποπόβ να μας φέρει σε επαφή με την πόλη από την οποία προήλθαν οι στρατιώτες που σχεδίασαν τον Φάρο και κατέστρωσαν το ρυμοτομικό σχέδιο για την Αλεξανδρούπολη.
Μας έφερε σε επαφή με την πόλη Σοσνόβυι Μπορ, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα, αγκάλιασε την προσπάθεια και βοήθησε πολύ για την υλοποίηση της αδελφοποίησης.
Το «Ρώσικο Σπίτι» οργάνωσε και συντόνισε την ελληνική αποστολή στο Σοσνόβυι Μπορ σε συνέχεια της ρωσικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη.
Τόσο η ανέγερση του μνημείου όσο και η αδελφοποίηση είναι αρχή για αμοιβαία έκφραση ευγνωμοσύνης μεταξύ του Ρωσικού και του Ελληνικού λαού, δύο αδελφών Ορθόδοξων λαών, οι οποίοι σήμερα έχουν τις ίδιες προοπτικές για το μέλλον τους.
Θα φέρουν και πολύ θετικές πρακτικές ωφέλειες για την Αλεξανδρούπολη. Θα αποτελέσουν στοιχείο προσέλκυσης τουριστών και ευρύτερου ρωσικού ενδιαφέροντος.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα των Ρώσων και το πλήθος τοποθεσιών στον Έβρο με θρησκευτικό ενδιαφέρον, θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ιαματικού-θεραπευτικού και θρησκευτικού τουρισμού στο νομό μας.
Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό της Ρωσίας για αποστολή των ασφαλισμένων του στα ξενοδοχεία και ιαματικά λουτρά της Αλεξανδρούπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου