Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ. ΒΑΝΔΑΛΟΙ, ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΛΗΣΤΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ. ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.


ImageΠλιάτσικο, λεηλασίες, ληστρικές επιθέσεις και καταστροφές στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση και την παράνομη διακίνηση σημαντικών έργων τέχνης για την παγκόσμια κληρονομιά, σύμφωνα με αναφορά του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO.
Ο Οργανισμός έθεσε σε επιφυλακή εμπόρους έργων τέχνης και Μουσεία σε όλο τον κόσμο, ώστε να εντοπίσουν έργα τέχνης που ενδεχομένως θα διακινηθούν παράνομα το επόμενο διάστημα και απηύθηνε μήνυμα προς τους κατοίκους της Λιβύης να προστατεύσουν την «ανεκτίμητη πολιτιστική τους κληρονομιά».
Η Λιβύη έχει να επιδείξει μουσεία και έναν μεγάλο αριθμό από σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως η αρχαιοελληνική Κυρήνεια και το Γκασρ Αλ-Χαζ.
Στο παρελθόν έχουν χαθεί έργα τέχνης και έχουν καταστραφεί αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης πολιτιστικής αξίας λόγω ταραχών και πολέμων στην χώρα όπου βρέθηκαν.
Τον περασμένο Φλεβάρη εν μέσω των ταραχών στην Αίγυπτο λεηλατήθηκαν αγάλματα στο μουσείο του Καΐρου, ένα από τα πιο πλούσια αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί πολυάριθμες «ματωμένες αρχαιότητες», όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί, που διακινήθηκαν παράνομα από τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ εναντίον εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου