Τρίτη 26 Απριλίου 2011

H Μαρίν Λεπέν βγάζει εκτός β΄ γύρου τον Σαρκοζί


ΠΑΡΙΣΙ. Πρώτη στις προεδρικές εκλογές του 2012 φέρνει δημοσκόπηση την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που αποκλείει έτσι από τον πρώτο κιόλας γύρο τον πρόεδρο Σαρκοζί.
Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien, η Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει 23% της πρόθεσης ψήφου, με την πρώτη γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί να έρχεται δεύτερη με 21% και τον Νικολά Σαρκοζί τρίτο με 20%. Απέναντι στον Ντομινίκ Στρος-Καν, που απολαύει ισχυρής δημοτικότητας με 23% της πρόθεσης ψήφου, η κ. Λεπέν θα ερχόταν δεύτερη με 21%, αποκλείοντας και πάλι τον πρόεδρο Σαρκοζί από τον δεύτερο γύρο.

Σε περίπτωση υποψηφιότητας του Φρανσουά Ολάντ για τους Σοσιαλιστές, η Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτη με 23% και με 22% για τον κ. Ολάντ. Μόνο σε περίπτωση υποψηφιότητας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που εξασφαλίζει ποσοστό μόλις 15% της πρόθεσης ψήφου, θα μπορούσε ο πρόεδρος Σαρκοζί να βρεθεί στον δεύτερο γύρο με 19%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν με 30%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το νεοπαγές κόμμα του πρώην υπουργού Ενέργειας Ζαν-Λουί Μπορλό εξασφαλίζει 7% με 10% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν φέρεται να έχει μεταξύ 3% και 6% της πρόθεσης ψήφου. Στην προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από το ακραίο παρελθόν του πατέρα της, η κ. Λεπέν κάλεσε τους οπαδούς του Εθνικού Μετώπου να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή μελών ακροδεξιών ρατσιστικών οργανώσεων «σκίνχεντς» στην ετήσια «εθνικιστική Πρωτομαγιά» στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το Εθνικό Μέτωπο διοργανώνει κάθε χρόνο την 1η Μαΐου πατριωτική εκδήλωση στο χρυσοποίκιλτο άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης στην πλατεία των Πυραμίδων στο Παρίσι. Αν και η διαδήλωση παραδοσιακά προσέλκυε μέλη ακραίων οργανώσεων της γαλλικής Δεξιάς, τα ενθαρρυντικά δημοσκοπικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν απολαμβάνει ευρύτερη αποδοχή στη γαλλική κοινωνία από ό,τι ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί, έπεισαν την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου να επιδιώξει την αποσύνδεση του κόμματος από το ακραίο του παρελθόν.
Η επιλογή του αγάλματος της Ιωάννας της Λωρραίνης ως τόπου εορτασμού της «εθνικιστικής Πρωτομαγιάς» δεν είναι τυχαίος, καθώς το Εθνικό Μέτωπο επιδιώκει αφενός να προσεταιρισθεί ιδεολογικά το σύμβολο αυτό της γαλλικής ανεξαρτησίας απέναντι στον Αγγλο κατακτητή, ενθαρρύνοντας την ίδια στιγμή τους παραλληλισμούς με τη σημερινή «εισβολή», όπως τη χαρακτηρίζει το Μέτωπο, μουσουλμάνων μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου