ΞΕΠΟΥΛΙΩΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ...ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ
Mε επιμονή και μεθοδικότητα εξελίσσεται η προσπάθεια της Τουρκίας για οικονομική διείσδυση στην Θράκη, δεδομένων και των πρόσφατων αμοιβαίων επιχειρηματικών ανοιγμάτων τα οποία προωθούνται και από την κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα kavalanet.gr τουρκική κρατική τράπεζα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή της στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης !
Η αύξηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα λόγω της απόφασης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) να πωλήσει το μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία και να μην συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Την ερχόμενη Πέμπτη (14/4) έχει προγραμματισθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ και θα φανεί ποιοί πραγματικά είναι οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά μεγάλων «πακέτων» μετοχών.
Τις τελευταίες εβδομάδες οργιάζει η φημολογία, πως τουρκική τράπεζα και φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας μέσω εκπροσώπων, προσπαθούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της καπνοβιομηχανίας που ίδρυσε ο αείμνηστος Ξανθιώτης πολιτικός Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Επισημαίνεται ότι η ΑΤΕ κατέχει το 49,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) το 34%.
Το 2010 ήταν μία καταστροφική χρονιά για την εταιρεία η οποία μαζί με τις υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπέστησαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω συνεχόμενων αυξήσεων στην φορολογία των προϊόντων καπνού.
Ενώ όμως οι ξένες εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν τις όποιες επιβαρύνσεις που προέκυψαν, με τα κέρδη από τις δραστηριότητες τους σε άλλες χώρες, η ΣΕΚΑΠ δυστυχώς δεν μπορεί και σαν άλλη μία ελληνική εταιρεία θα πρέπει να υποστεί τα αποτελέσματα της κατα τα άλλα ελεύθερης αγοράς, η οποία όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα ευνοεί κυρίως τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Επιπλέον σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η τουρκική εταιρεία Ulker εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Πανθρακικός προφανώς στα πλαίσια της περεταίρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή και φυσικά με στόχο την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας στην Θράκη.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δεν προσδιορίζουν το είδος της αντίδρασης της διοίκησης της ομάδας. Πάντως η τουρκική εταιρεία όπως έχει αποδείξει και στην Τουρκία, ενδιαφέρεται για το χώρο του αθλητισμού καθότι η Ulker αποτελεί τον σπόνσορα της τουρκικής ομάδας μπάσκετ Fenerbahce.
Προφανώς αν και όποτε η τουρκική εταιρεία αγοράσει τον Πανθρακικό, δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει εντύπωση η μετονομασία τις ομάδας με το όνομα της τουρκικής εταιρείας να ακολουθεί το ιστορικό όνομα του Πανθρακικού κατα το πρότυπο της Fenerbahce Ulker.
Εξάλλου δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη η επιλογή του Πανθρακικού από την Ulker και όχι κάποιας άλλης ελληνικής ομάδας, διότι πολύ απλά οι Τούρκοι ποτέ δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους, απλά εμείς εθελοτυφλούμε.
Αν σε όλες αυτές τις τουρκικές επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις στην Θράκη, προσθέσουμε και τα λόγια του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Θράκη, τότε η εικόνα ολοκληρώνεται και δεν μπορούμε να επικαλεστούμε άγνοια.
Αλλά τι είχε δηλώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην διάρκεια της επίσκεψης του στην Θράκη : «Οι περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης (σ.σ. της Ανατολικής) θα αποτελέσουν πάλι μια ενότητα. Παλιότερα η Αδριανούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Φιλιππούπολη ζούσαν όλες μαζί. Πάλι έτσι θα γίνουν…».
Ο ίδιος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη δήλωνε ότι «Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος (Οθωμανική Αυτοκρατορία) που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».
Σε ένα συνέδριο αυτή τη φορά στο Σαράγιεβο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι στα Βαλκάνια η περίοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν «πρότυπο συνεργασίας σε όλους τους τομείς» και συμπλήρωσε
«Επιθυμούμε μια νέα Βαλκανική που θα θεμελιώνεται στις πολιτικές αξίες, στην οικονομική αλληλεξάρτηση , στη συνεργασία και στην πολιτική αρμονία. Όλα αυτά εξασφαλίζονταν στα οθωμανικά Βαλκάνια……… Εμείς θα αναβιώσουμε την εποχή αυτή. Τα οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μια επιτυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν. Θα κάνουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή μαζί με την Τουρκία, επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στο μέλλον και θα τον πετύχουμε».
Μία ακόμα πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον αμερικανό δημοσιογράφο Jackson Diehl (Washington Post, 5/12/2010, http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12/05/AR2010120503428_pf.html) όπου εξέφραζε την απορία του για τον τρόπο που κάποιοι βλέπουν το νέο-οθωμανικό του όραμα διατυπώνοντας της ακόλουθη απορία :
«Η Βρετανία έχει την κοινοπολιτεία με τις πρώην αποικίες της…Γιατί η Τουρκία να μην ξαναοικοδομίσει την ηγετική της θέση στα πρώην Οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.»
Μετά από όλα αυτά και στο πνεύμα της ελεύθερης οικονομίας δεν είναι λογικό να θέλουμε να πουλήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στις τουρκικές ; Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου