Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Παγκόσμιο Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων: Ίμβρου, Τενέδου, Κωνσταντινούπολης, Θράκης, Μικράς Ασίας, Πόντου.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το παγκόσμιο Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών.

Το Συνέδριο αποτελούσε μια ακόμη σοβαρή πρωτοβουλία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια ενταγμένη στην προσπάθεια συσπείρωσης και συντονισμού προσπαθειών με στόχο την αναχαίτιση των Τουρκικών επεκτατικών ενεργειών σε βάρος του Ελληνισμού.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπησαν οι αναφορές των αδελφών Εκτοπισμένων Ελλήνων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο, για την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους την εγκατάλειψη που έτυχαν από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις έναντι των αυθαιρεσιών του Κεμαλικού καθεστώτος, και για τους αγώνες των απογόνων να διατηρηθεί η μνήμη, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα.

Τραγικός ήταν ο παραλληλισμός με τα δεινά των Ελλήνων της Κύπρου, στα χέρια των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών το 1974, δεκάδες χρόνια μετά.

Επιβεβαιώθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα από λάθη και ανεπάρκεια των Ηγετών του Ελληνισμού από το 1920 μέχρι σήμερα, πράγμα που κοστίζει στον Ελληνισμό συνεχή συρρίκνωση.

Ως αποτέλεσμα των διαπιστώσεων αυτών το Συνέδριο κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και αποφάσεις:

- Ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο Ελληνισμός εκ των κάτω να απαιτήσει και διεκδικήσει δικαίωση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου,
- Ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας μόνιμης Επιτροπής των Εκτοπισμένων Ελλήνων για συντονισμό ενεργειών προς Δικαίωση...
Ειδικότερα, στην ομιλία της, η Thea Halo, Συγγραφέας, συγγραφέας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ποντιακής Κληρονομιάς, “Sano Themia Halo”, στην ομιλία της «Η γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Τουρκία (1914-1923), και η αποτυχία της Συνθήκης της Λωζάνης», αναφέρθηκε εκτενώς στη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες στην περίοδο 1914- 1923 και τόνισε ότι η Λωζάννη αποτέλεσε μία αποτυχημένη προσπάθεια της Διεθνούς κοινότητας.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, στην εισήγησή του «Η γενοκτονία των Ελλήνων στο Διεθνές περιβάλλον», αναφέρθηκε στην Γενοκτονία που στοίχισε στη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες και στο γεγονός ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας στηρίχτηκε στη μαζική δολοφονία των Ελλήνων και Αρμενίων και έκλεισε με τη κατάσταση που σχετίζεται με τη Γενοκτονία στο διεθνές περιβάλλον.

Ο Χρίστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, στην εισήγησή του «Η αναίμακτη γενοκτονία του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης», επισήμανε μέσα από παραδείγματα την κατάσταση που επικράτησε στην Ίμβρο και την Τένεδο, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που οδήγησε μέσα από την τουρκική πολιτική στην ερήμωση των νησιών από τους Έλληνες.

Ο Στέλιος Βαρυπάτης, ερευνητής, Έφορος Αρχειακού Υλικού του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Διδυμαίος Απόλλων», στην ομιλία του «Μικρά Ασία –Ελλάδα 1922, η περιπλάνηση –η παραπλάνηση –ο εμπαιγμός», τόνισε το διωγμό που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ επισήμανε την προσφυγιά και τα προβλήματα που βίωσαν οι Έλληνες της Ανατολής όταν κατέληξαν στον ελλαδικό χώρο.

Ο Φιλόθεος Κεμετζετζίδης, Πρόεδρος Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του “Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στη δίνη του Αλβανικού Εθνικισμού και ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανθελληνική στάση της Αλβανικής Πολιτικής Ηγεσίας», συνέδεσε τον εκτοπισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με την πολιτική της Τουρκίας που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την αλβανική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας.

Ο Ιωάννης Κουριαννίδης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων στην εισήγησή του «Η κλιμάκωση των προκλήσεων και η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στη Θράκη», αναφέρθηκε με δεκάδες παραδείγματα στην πολιτική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στη Θράκη, που ξεκίνησε μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής της Σχολής Διπλωματίας της Γενεύης πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, Alfred des Zayas, ο οποίος δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, μίλησε για την τις βασικές αξίες του Διεθνούς Δικαίου στην περίπτωση της Κύπρου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πως αυτές οι αρχές και αξίες παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συνεχώς.

Ο Ιωάννης Σιεκέρσαββας, Γραμματέας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, στην εισήγησή του «Το Εθνικό ξεκαθάρισμα και ο εποικισμός των κατεχομένων της Κύπρου και η απαιτούμενη δικαίωση», αφού ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές για την παρουσία τους στο πρώτο συνέδριο για αυτό το ζήτημα που έγινε στην Κύπρο, ζήτησε την ανάγκη για επαναχάραξη της πολιτικής σχετικά με την Κύπρο.

Στο Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό με εκπρόσωπό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β. Χαιρετισμούς έστειλαν γραπτώς και η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο από την Αθήνα και η Ελληνική Κοινότητα Βελγίου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι των Κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ, και Οικολόγων, Βουλευτές, πρώην Υπουργοί Παιδείας και Άμυνας, η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Κερύνειας, Εκπρόσωποι Σωματείων και Οργανώσεων, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και πλήθος κόσμου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα ετοιμασθούν και θα διατεθούν σε όλους, και θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο.

3 σχόλια:

  1. ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΒΟΛΤΑ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ¨:
    ΞΗΡΟΤΥΡΗΣ, ΜΑΛΚΙΔΗΣ Κ.Ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ήταν και ο Κουριανίδης, πλερώνει το κράτος, και μη μου πουν πως πηγαν με έξοδά τους γιατί εχω παραστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΝ ΘΡΑΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή