Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ . ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ

Η Θράκη αποτελεί ένα φυσικό στολίδι της χώρας μας με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούτο. Ο μεσογειακός ήλιος και η μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων και συστατικών του εδάφους ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας φυτών, δέντρων και θάμνων. Η βιοποικιλότητα του τόπου αποτελεί πολύτιμο θησαυρό για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Είναι μια κληρονομιά που πρέπει να διασώσουμε και να αναπτύξουμε. Ακόμη και σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για την πραγματική αξία των φυτών, τόσο ως φαρμακευτικά και θεραπευτικά μέσα, όσο και ως παράγοντες στη διατήρηση ενός ισορροπημένου κλίματος στον πλανήτη.
Η δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου προστασίας της βιοποικιλότητας είναι μια πρόταση για τον παραπάνω σκοπό.
ΒΗΜΑ Α
            Πρέπει κατά αρχήν να δούμε τις βασικές υποδομές. Αυτές είναι:
1)      κατάλληλη έκταση 6 στρεμμάτων με ήδη υφιστάμενη την ύπαρξη κάποιων δέντρων
2)      παροχή ποτιστικού νερού και εγκατάσταση συστήματος για πότισμα
3)      σωστή αποστράγγιση
4)      περίφραξη
5)      κατασκευή μικρού θερμοκηπίου-φυτωρίου για την παραγωγή σποριόφυτων
6)      μικρός υγρότοπος (μικρή λιμνούλα με αυτόχθονους οργανισμούς).
Σημαντικό επίσης είναι να βρεθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα εκτελέσει το έργο. Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε (και είναι υπό εξέλιξη) σύσταση εθελοντικής ομάδας εργασίας με ενδεχόμενες απολαβές σε προϊόντα και υπηρεσίες από σπόνσορες της πόλης για τη δημιουργία του πάρκου.
 Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ομάδα διατηρεί τράπεζα σπόρων (3.000 περίπου) από ντόπιες ποικιλίες κηπευτικών, αρωματικών και άλλων φυτών. Μία δράση της ομάδας ήταν ότι την άνοιξη του 2010 μοιράστηκαν σπόροι από ντόπιες ποικιλίες φυτών στην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρρες και στο Σουφλί.

 

 
ΒΗΜΑ Β
Σε επόμενη φάση πρέπει να ακολουθήσει σχετική μελέτη για το ποιες ποικιλίες φυτών και σε ποιες ποσότητες πρέπει να παραχθούν. Σε μελέτες Πανεπιστημίων (π.χ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μοριακής Βιολογίας) υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα είδη αυτοφυών φυτών που υπάρχουν στη Θράκη. Από αυτά πρέπει να δούμε ποια μπορούμε να συλλέξουμε, ποια να σπείρουμε και να πολλαπλασιάσουμε ώστε να δούμε το δυναμικό που κατέχουμε. Επίσης θα γίνει (και είναι υπό εξέλιξη) συλλογή σπόρων και φυτών από Πανεπιστήμια, από αγρότες εθελοντές από όλη τη Θράκη, καθώς και από τον Πελίτι (η ομάδα αυτή έχει σαν στόχο τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών).
Σημαντική επίσης είναι η μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου και για το σημείο που θα φυτευτεί κάθε φυτό ανάλογα με τις ανάγκες του. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η επισκεψημότητα του χώρου από το ευρύ κοινό (π.χ. σχολεία, οικογένειες) για περιήγηση, ενημέρωση και ψυχαγωγία.

 
ΒΗΜΑ Γ
Στο τελικό στάδιο περιλαμβάνονται οι υλοποιήσεις όπου τελικά:
1)      θα γίνουν οι φυτεύσεις με ειδική ταμπέλα σήμανσης για κάθε είδος φυτού
2)      θα διαμορφωθούν κατάλληλα μονοπάτια για να εξυπηρετούν την άνετη περιήγηση των επισκεπτών
3)      θα τοποθετηθούν στα δέντρα και στους θάμνους ξύλινες φωλιές για πουλιά και σε κάποια σημεία θα κατασκευαστούν κάποιες ψηλές σκαλωσιές που θα επιτρέπουν με ασφάλεια στον επισκέπτη να ανέβει ψηλά, στις φυλλωσιές των δέντρων, και εκεί πάντα αθόρυβος να παρατηρήσει και να φωτογραφήσει από κοντά τα διάφορα πουλιά.

 
Το πάρκο αυτό θα αποτελεί και μια μικρή κιβωτό, μια μικρή τράπεζα της πλούσιας βιοποικιλότητας, όπου θα μπορεί να προσφέρει (μετά από πολλαπλασιασμό) στο ευρύ κοινό διάφορα είδη ντόπιων ποικιλιών από κηπευτικά και αρωματικά φυτά και επίσης να συμβάλλει παράλληλα και με άλλες δράσεις στην υλοποίηση μεγαλύτερων έργων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να παραχθούν τα φυτά που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Πελίτι σε συνεργασία με σχολεία για την ενημέρωση των παιδιών όσον αφορά τις ντόπιες ποικιλίες φυτών και τον πλούτο που αυτές κρύβουν, ή θα μπορούσε να συμβάλει σε μια προσπάθεια αναδάσωσης. Επίσης προσφέρει καλό άξονα συνεργασίας και επικοινωνίας με αξιόλογα Πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού. Τους θερινούς μήνες θα μπορούν αν γίνονται κάποιες γιορτές σε αυτό το πάρκο βιοποικιλότητας με ενημέρωση καθώς και δράση των επισκεπτών (εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικού χαρακτήρα), καθώς και να υπάρχουν προσκεκλημένοι του χώρου για συζητήσεις γεωργικών και περιβαλλοντικών θεμάτων. Θα πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί έντυπο υλικό ενημέρωσης και πρόσκλησης στο χώρο και μια απλή αλλά λειτουργική ιστοσελίδα, η οποία θα ανοίξει τους ορίζοντες επικοινωνίας του πάρκου με ανάλογες δράσεις σε όλο τον κόσμο.
Όλοι στη σύγχρονη εποχή τρέχουμε να καλύψουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και πραγματικά δεν μας μένει χρόνος και ενέργεια για οτιδήποτε “άλλο”. Έτσι φαινόμαστε απασχολημένοι και αδιάφοροι, όμως δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να δούμε μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και προσφοράς. Ας βάλουμε ο καθένας ότι μπορεί, ένα μικρό λιθαράκι χρόνου, ένα μικρό σημείο σκοπού και πιστεύουμε ότι και μόνο η διαδικασία υλοποίησης θα μας χαρίσει πολλές μικρές καθημερινές, αλλά σπάνιες πλέον αυθεντικές στιγμές. Ελπίζουμε ότι η πρόταση για τη δημιουργία πάρκου προστασίας και ανάδειξης της βιοποικιλότητας της Θράκης θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συμβολή των εθελοντών που έχουν ενδιαφερθεί για το σκοπό αυτό.

 

 
Η εθελοντική ομάδα διατήρησης βιοποικιλότητας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε

 

 
Γιαγτζίδου Βάγια
Τεχν. Γεωπόνος
MSc “Γεωργία και Περιβάλλον”
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου