Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕ Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.


 Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε σε άκρως συγκινησιακό κλίμα, η ιστορικής σημασίας, εκδήλωση μνήμης και τιμής της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αν. Μακ.-Θράκης κα Νόρα Μοσχοφίδου ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Δημήτρη Πέτροβιτς, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας κ.Χρήστος Ορμανλίδης ως Αναπληρωτής του Δημάρχου κ.Βασίλη Μαυρίδη και ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου Σεβασμιοτάτου κ.Δαμασκηνού.
Ιστορική αναδρομή έγινε από την κ. Τζιβελέκη Μαίρη, εγγονή φονευθέντος Εβρίτη, την κ.Θεοδωρακοπούλου Ελένη, κόρη του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου-Χρήστου Ρουσσόπουλου, τον κ. Μαμαλάκη Κων/νο, σύμβουλο σε θέματα νεότερης ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, τον κ. Σαραντίδη Σαράντη εκπαιδευτικό και τη φιλόλογο κ. Λιολιοσίδου Θεοδώρα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ.Σταύρος Παπαθανάκης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ», παρουσίασε χορούς της Θράκης και της Κρήτης.
Παρόντες, δύο από τους επιζήσαντες: ο κ. Χρήστος Σταματόπουλος και ο κ.Αθανάσιος Ευαγγελούδης.


Το πρωί της Κυριακής 12 Οκτώβριου 2014 η ΕΠΟΦΕ διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τους τριακόσιους Εβρίτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πατρίδας, παρουσιάστηκαν στον Ελληνικό Στρατό τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1941, μεταφέρθηκαν μαζί με άλλα τμήματα στρατού στην Κρήτη, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της Μάχης κατά των Γερμανών, αιχμαλωτίστηκαν, εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα και μετά από ένα χρόνο όσοι επέζησαν επέστρεψαν στον Εβρο.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΥ, ενός εκ των τριακοσίων Εβριτών από το Ν. Χειμώνιο, ο οποίος κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο από τις μέρες του πολέμου.
Την εκδήλωση συντονίσε ο δημοσιογράφος Κολιός Δημήτριος
Ιστορική αναδρομή πραγματοποιήθηκε από την κ. Τζιβελέκη Μαίρη, εγγονή φονευθέντος Εβρίτη , την κ. Θεοδωρακοπούλου Ελένη, κόρη του συγγραφέα , τον κ. Μαμαλάκη Κων/νο, σύμβουλο σε θέματα νεότερης ιστορίας του Ι.Μ.Κ  και την φιλολόγο κ. Μπρίτσου Ελένη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Νομαρχείου ,  τίμησαν  με την παρουσία τους , ο Σύλλογος Κρητών Νομού Εβρου «Ο ΜΙΝΩΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου