Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΕ ΙΔΙΑ ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ


Σεπτέμβριος 29, 2013.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει τα απομεινάρια από ένα θρακικό άρμα και των δύο αλόγων του, τα οποία θάφτηκαν σε όρθια θέση.

Το άρμα με τους δύο σκελετούς των αλόγων βρέθηκαν στο Σβεστάρι στη βορειοανατολική Βουλγαρία.Η καθηγήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Ντιάνα Τζέργκοβα, η οποία ήταν επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε ότι «η ανακάλυψη είναι μοναδική και δεν μοιάζει με κανένα άλλο θρακικό άρμα που βρέθηκε ποτέ στη Βουλγαρία».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανήκε σε μέλος αριστοκρατικής θρακικής οικογένειας και χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 1ου μ.Χ. αιώνα, σύμφωνα με τα ακριβά κοσμήματα και περιδέραια που εντοπίστηκαν σε διπλανό τάφο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το άρμα είχε τοποθετηθεί σε ένα άνοιγμα στο χώμα που είχε  κεκλιμένες πλευρές ώστε να επιτρέψουν στα άλογα να μπουν εύκολα στην τελευταία τους κατοικία και μετά εκεί έχασαν τη ζωή τους.Στον τάφο βρέθηκε και ο σκελετός ενός σκύλου και σε παρακείμενο τάφο βρέθηκε ο σκελετός ενός στρατιώτη που εικάζεται ότι ήταν ο ηνίοχος. Μαζί του θάφτηκαν η πανοπλία του, το δόρυ και το σπαθί του.Το ίδιο ταφικό έθιμο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαίο κινεζικό τάφο.
Η ανακάλυψη έγινε στην κινεζική επαρχία Λουογιάνγκ. Αποκαλύφθηκαν απομεινάρια δώδεκα αλόγων και πέντε αρμάτων που ανήκαν σε άρχοντα της δυναστείας Ζοού, μια δυναστεία που κυριάρχησε στην περιοχή από το 770 μέχρι το 221 π.Χ.

Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι ομιλούν για ταφικό έθιμο των Κινέζων ηγετών κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Εμείς, που συνδέουμε αυτές τις ανακαλύψεις, εικάζουμε, βάσει των κοινών εθίμων, ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε επικοινωνία και αλληλο-επιρροή μεταξύ λαών της Δύσης (αρχαία Θράκη) με τους λαούς της Ανατολής (αρχαία Κίνα).

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος  http://www.visaltis.net/
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου