Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2013 ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ

Χειμερινο Ηλιοστασιο

Το Χειμερινο Ηλιοστασιο ειναι η μικροτερη μερα του χρονου. Απο την αρχαιοτητα συνανταμε ολων των ειδων τις παραδοσεις και γιορτες. Επειδη απο εκεινη τη στιγμη και επειτα η μερα διαρκως μεγαλωνει, γιορταζουμε την αναγεννηση του Ηλιου και του Φωτος στη ζωη μας. Ειμαι σιγουρη πως ολοι εχετε ακουσει σχετικα με τη συνδεση του Χειμερινου Ηλιοστασιου και της γιορτης των Χριστουγεννων. Πολλες αρχαιες παγανιστικες παραδοσεις υιοθετηθηκαν απο τους χριστιανους η ημερομηνια, ο στολισμος του δεντρου, το αστερι στην κορυφη, τα καλαντα, το χοιρινο που τρωμε κλπ, οποτε ολοι ειμαστε εξοικειωμενη με τους συμβολισμους και τις ενεργειες αυτης της γιορτης .

Επειδη ειναι η μικροτερη μερα του χρονου και συνεπως η πιο σκοτεινη την χρησιμοποιουμε για να ερθουμε σε επαφη με τα πιο σκοτεινα σημεια της ψυχης μας και με ο,τι μας εγκλωβιζει. Ο σκοπος μας ειναι να φερουμε αυτα τα πραγματα στην επιφανεια για να απαλλαγουμε απο αυτα. Ειτε μας προβληματιζουν καποιοι φοβοι η καποιες κακες συνηθειες, σκεψεις που μας κλονιζουν τη σιγουρια και την αυτοπεποιθηση η ασχημες αναμνησεις, το Χειμερινο Ηλιοστασιο ειναι η στιγμη για να απελευθερωθουμε απο αυτα και να βρουμε ισορροπια σε ολα τα επιπεδα.
Ενα ξορκι για να μας βοηθησει σε αυτο το σκοπο και να φερει το φως θριαμβευτικα στη ζωη μας ειναι το εξης:

Τωρα που η μερα ειναι μικρη
και η νυχτα ειναι πιο δυνατη
Τη Σκια της ψυχης μου με θαρρος ακουμπω
Το φοβο να διωξω και να ελευθερωθω
Γραφω ολα οσα με κρατουν χαμηλα
Καιω τις λεξεις, καιω κι αυτα
Σκορπω τις σταχτες στον αερα ψηλα
Τις φυσω κι ο ανεμος τα παιρνει μακρια.

Ειναι μια πολυ απλη τελετη. Γραφουμε σε ενα χαρτι ολα οσα μας προβληματιζουν, αγχωνουν και ταλαιπωρουν, τα καιμε πανω απο ενα χρυσο κερι και μαζευουμε τις σταχτες και τις φυσαμε εξω απο το παραθυρο. Οπως καιγετα το χαρτι, κι οπως σκορπιζονται οι σταχτες νικαμε τους φοβους μας, οπως και ο Ηλιος νικαει το σκοταδι. Κατα προτιμηση μπορουμε να "ντυσουμε" το κερι μας με αιθεριο ελαιο μοσχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου