Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ

Ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή από το 1979 για τους “Financial Times” και πρόσφατα για τον “Independent”. Έχει τιμηθεί πέντε φορές τα τελευταία χρόνια με βραβεία δημοσιογραφίας, το 2005 Martha Gellhom Prize, το 2006 James Cameron Prize, το 2009 Orwell Prize, το 2010 με το International Media Awards και το 2011 Costa Books Awards.
Περιληπτικά τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου (το άρθρο είναι της 16 Δεκέμβρη 2012):
«Βρίσκομαι στη Δαμασκό εδώ και δέκα μέρες και κάθε μέρα αντιμετωπίζω το γεγονός ότι η κατάσταση στη Συρία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι ξένοι ηγέτες και τα ΜΜΕ.
Η κοινή εικόνα για τη Συρία είναι ότι οι “επαναστάτες” πλησιάζουν στη Δαμασκό και είναι θέμα ημερών ή λίγων μηνών να ηττηθεί η κυβέρνηση Assad.
Πριν μερικές μέρες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, έλεγε ότι…
το καθεστώς “πλησιάζει στην κατάρρευση”. Αλλά όταν φτάνεις στη Δαμασκό βλέπεις ότι τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά.
Μιλώντας με καλά πληροφορημένους Σύριους και ξένους διπλωμάτες πληροφορείσαι ότι οι τελευταίες επιθέσεις στη Δαμασκό απέτυχαν και η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση. Τα προπύργια των “επαναστατών” στη Δαμασκό δεν υπάρχουν πια, βομβαρδίστηκαν και οι κάτοικοι μετακόμισαν σε άλλες περιοχές στη Δαμασκό.
Αυτό που φαίνεται σαν πρόοδος στο έδαφος των “επαναστατών” είναι η στρατηγική της κυβέρνησης σύμπτυξης των δυνάμεων στις πόλεις και στις κωμοπόλεις και η εγκατάλειψη κάποιων στρατοπέδων και σημείων ελέγχου που είναι δύσκολο να γίνει άμυνα.
Ταξίδεψα στην περιοχή της Homs όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι και είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού, εκτός από την παλιά πόλη της Homs.
Στο στρατιωτικό νοσοκομείο Tishreen της Δαμασκού δέχονται κάθε μέρα 15-20 τραυματίες από τους οποίους το 20% πεθαίνει. Είναι τραυματίες η πλειοψηφία τους από ελεύθερους σκοπευτές, όχι από πραγματικές μάχες.
Αυτή η λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας στη Συρία, τροφοδοτείται εν μέρει από την προπαγάνδα, αλλά κυρίως από ανακριβείς και παραπλανητικές αναφορές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου η προκατάληψη υπέρ των “επαναστατών” και ενάντια στην κυβέρνηση είναι αξεπέραστη από την εποχή Ψυχρού Πολέμου.
Το βίντεο με τον αποκεφαλισμό των δύο ανδρών, του ενός από ένα παιδί, το έχουν δει όλοι στη Δαμασκό και θα επηρεάσει στις αποφάσεις τους για το μέλλον. Αυτό το βίντεο δεν το έδειξαν τα μεγάλα ΜΜΕ στη Δύση, προφασιζόμενα την αγριότητα του. Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι ηγέτες των χωρών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου