Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ


Είναι φανερό στην κοινωνία, ότι μετά την επιβολή και εφαρμογή των μέτρων-φωτιά από την τριμερή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τίποτα δε θα είναι ίδιο σ’ αυτή τη χώρα. Και το ζητούμενο από τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις είναι να περιορίσουν όσο μπορούν την αναπόφευκτη φθορά, ή τουλάχιστον να οδηγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ασφαλή μονοπάτια. Στην περίπτωση της λεγόμενης «δεξιάς» παράταξης (και γράφω «λεγόμενης» γιατί κάποιοι αποποιούνται τον όρο), το «ασφαλές μονοπάτι» είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου και το ανεξέλεγκτο η Χρυσή Αυγή. Θα αφήσει όμως η παραπαίουσα ΝΔ περιθώρια στο «ασφαλές μονοπάτι» να εκτονώσει αναίμακτα για το σύστημα τη λαϊκή οργή, ή θα επιχειρήσει να το ενσωματώσει στους κόλπους της, για να περιορίσει την επερχόμενη συντριβή;
Σύμφωνα με το σίγουρα πολύ καλά ενημερωμένο «Βήμα», θα ισχύσει το δεύτερο, που όπως υποστηρίζει δεν είναι δύσκολο, καθώς το κόμμα Καμμένου είναι αυτό που λέμε «ανεμομαζώματα-διαβολοσκορπίσματα»:
«Ταυτόχρονα οι επιτελείς του έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προσέγγισης στελεχών και βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του ΠαΣοΚ που θα συζητούσαν υπό προϋποθέσεις να μετακινηθούν στη ΝΔ. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται απίθανο σήμερα, αλλά δεν δείχνει τόσο απίθανο όταν πλησιάσει η ώρα των επόμενων εκλογών. Ιδιαίτερα για το κόμμα του κ. Καμμένου οι τάσεις αποσκίρτησης στελεχών του φάνηκαν καθαρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποδεικνύοντας ότι η συνοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως προβληματική».
Αντίθετα, «σκούρα» είναι τα πράγματα –σύμφωνα πάντα με το Βήμα- για την ΝΔ με την Χρυσή Αυγή:
«Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη δρομολογεί και η σημαντική άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία προς το παρόν αξιοποιεί στο έπακρο την παραλυσία του κράτους αλλά και την απέχθεια ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού προς τα παραδοσιακά κόμματα. Ο κεντρικός στόχος του κ. Ν. Μιχαλολιάκου είναι η ανατροπή και η απομυθοποίηση της Δεξιάς αλλά και η αντικατάστασή της από τη δική του λαϊκή και εθνικιστική Δεξιά. Η απόφασή του είναι να συνεχιστούν οι ακτιβιστικές ενέργειες των επιτελών του και να κλιμακωθεί η μετωπική σύγκρουσή τους με τους παραδοσιακούς πόλους εξουσίας οικοδομώντας ένα «αντισυστημικό» προφίλ. Ο κ. Μιχαλολιάκος γνωρίζει πια καλά ότι τον ακούνε όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ και σκοπεύει να τους προσεγγίσει ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας μεθόδους που κινούνται στα όρια του νόμου».
Ποια είναι η πραγματικότητα; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 5 τελευταίων δημοσκοπήσεων, το «νερόβραστο»  κόμμα του Καμμένου παίρνει την κάτω βόλτα, γεγονός που βάζει στον πειρασμό τα στελέχη του να εξασφαλίσουν αλλού την πολιτική τους επιβίωση, ενώ η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γοργά και σταθερά. Κι ακόμα δεν έχουν καν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα…
Αμαλία Κουτσαβίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου