Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ


Image
Αμερικανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα αρχαιότερα αστρονομικά ημερολόγια των Μάγια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. Τα ημερολόγια αυτά ανάγονται στον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν, στη Γουατεμάλα.
Σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού αυτού οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ανάγλυφα —γραμμές χαραγμένες στην πέτρα— και πολλά από αυτά είναι αριθμοί με τους οποίους υπολόγιζαν τους διαφορετικούς κύκλους των ημερολογίων.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για ένα τελετουργικό ημερολόγιο των 260 ημερών, ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, τον κύκλο της Αφροδίτης, διάρκειας 584 ημερών και τον κύκλο του 'Αρη, διάρκειας 780 ημερών. Άλλα ημερολόγια παρακολουθούν τις φάσεις της Σελήνης, διευκρίνισε ο αρχαιολόγος Ουίλιαμ Σατούρνο, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές.
 
Image
"Σε αντίθεση με τις λαϊκές προκαταλήψεις, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στα ημερολόγια αυτά ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει στα τέλη του 2012, υπογράμμισε ο καθηγητής. "Οι αρχαίοι Μάγια προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα συνεχιζόταν και ότι σε 7.000 χρόνια η κατάσταση θα είναι ακριβώς όπως ήταν τότε.
Οι επιτοίχιες επιγραφές είναι οι πρώτες που βρίσκονται μέσα σε σπίτι των Μάγια, είπε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Στιούαρτ, καθηγητής Μεσοαμερικανικής Τέχνης του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ο Στιούαρτ ήταν αυτός που ανέλαβε να αποκρυπτογραφήσει τα ανάγλυφα.
"Το πιο συναρπαστικό στοιχείο αυτής της ανακάλυψης είναι ότι οι Μάγια επιδίδονταν στους υπολογισμούς των ημερολογίων τους πάνω σε τοίχους, εκατοντάδες χρόνια προτού οι γραφείς να τα καταγράψουν στους κώδικες", οι οποίοι σήμερα αποτελούν τα "αρχεία" αυτού του προκολομβιανού πολιτισμού που καταστράφηκε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες, εξήγησε ο 'Αντονι Αβένι, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολγκέιτ της Νέας Υόρκης.
Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις καταγράφονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science και στο τεύχος Ιουνίου του National Geographic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου