Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν σε όλα οι νέοι δοσίλογοι

Σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει το νέο δανειακό πακέτο και το PSI, κατέληξαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με
τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Βίαιη υποτίμηση των αμοιβών τους υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το νέο Μνημόνιο, καθώς ο στόχος της τρόικας είναι να καταστούν οι μισθοί των Ελλήνων ανταγωνιστικοί με αυτούς της Πορτογαλίας αλλά και της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και συμφωνήθηκε άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα, μια επιπλέον κατά 10% για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς και το πάγωμά τους στα νέα χαμηλά επίπεδα έως το 2015.
Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, αλλά και οι βασικές συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες κατά 15%, και σε ΝΑΤ και ΟΓΑ κατά 7%.

Επιπλέον, καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, ενώ έρχονται αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια έως τα τέλη Ιουνίου και αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (και με απολύσεις) 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει άμεσα τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα, ως προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει τα σωτήρια 130 δισ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.
Ειδικότερα, η μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει σε όλα τα κλιμάκια, καθώς και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15%, και του ΝΑΤ και του ΟΓΑ κατά 7%, θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ, που ισοδυναμεί με άρση μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να αποτελούν, πάντως, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που προέβλεπε το σχέδιο του μνημονίου και για τις οποίες δεν επήλθε συμφωνία.

Αναλυτικά το σχέδιο του μνημονίου

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημονίου που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιελάμβανε:

-  Τη μείωση κατά 22% του βασικού μισθού άμεσα. Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα.

- Το πάγωμα των βασικών μισθών στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

- Το πάγωμα των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

- Τη μείωση από τους έξι στους τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της (μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.

- Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ οι υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών, θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.

- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 2% άμεσα και κατά επιπλέον 3% το 2013.

- Την αναθεώρηση έως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

- Την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος Ιουνίου 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται, πάντως,
στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

- Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.

- Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου