Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΙΣΤΡΟ ΜΕ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ


Το Κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου στο Μαΐστρο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής λατρευτικής εκδήλωσης με βαθιές ρίζες και παλαιότατες θρησκευτικές παραστάσεις. Όμως στη μακροβιότητα του εθίμου συνέτεινε και το ότι έχει και έναν ψυχαγωγικό - συμποσιακό χαρακτήρα.

Οι κάτοικοι της Μαΐστρου, από την Αίνο της Αν. Θράκης σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων, τιμούσαν τον Άγιο Αθανάσιο, με κουρμπάνι, σε παρεκκλήσι του Αγίου έξω από το χωριό τους...

Όμως, τα πρώτα χρόνια, της προσφυγιάς, από το 1923 μέχρι το 1926, δεν τηρήθηκε το εθιμοτυπικό μέρος του, γιατί, έμεναν σε πρόχειρα καταλύματα και είχαν να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς τους.

Το χειμώνα του 1926, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων τα ζώα του χωριού αρρώστησαν, γεγονός που έφερε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της μικρής γεωργοκτηνοτροφικής κοινωνίας.

Τότε, σε έναν κάτοικο (Α.Μ.) εν ζωή μέχρι πριν λίγα χρόνια, «φανερώθηκε» στον ύπνο του ο Άγιος Αθανάσιος, «ζητώντας» την αναβίωση του εθίμου. Πράγματι, οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στην «επιθυμία» του και έκτοτε, το τηρούν με ευλάβεια.

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου προσηλωμένος στην διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς σας προσκαλεί όλους την Τρίτη και την Τετάρτη 17 και 18 Ιανουαρίου 2012 στην αναβίωση του εθίμου (κουρμπάνι) Τάξιμο στον "Αη Θανάση" που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τρίτη 17 Ιανουαρίου
19:30 Παραδοσιακό γλέντι

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου
9:30 – 10:00 Θεία λειτουργία και αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας
10:15 Παραδοσιακό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου