Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ



«Εντυπωσιακή» είναι η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχετική ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα οφέλη του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών από τις μεταλλευτικές επενδύσεις.
Το Υπουργείο επισημαίνει ότι: “Ο μεταλλευτικός κώδικας, επί μεταλλείων ή των προϊόντων αυτών απαγορεύει οποιαδήποτε επιβολή τοπικής ειδικής φορολογίας ή εισφοράς ή άλλης οποιασδήποτε μορφής τοπικής ειδικής επιβαρύνσεως, υπέρ οιασδήποτε τοπικής, Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή και υπέρ οιουδήποτε ειδικού ταμείου ή κοινωφελούς σκοπού”!!!
Για το άλλο μεγάλο θέμα που θέτει η ερώτηση των βουλευτών, για τα οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου από την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας, το Υπουργείο σιωπά. Και σιωπά επειδή δεν τολμά. Δεν τολμά να πει στους Έλληνες ότι για τα ιδιωτικά μεταλλεία ο Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου!
Από το ιδιωτικό μεταλλείο χρυσού του Περάματος στον Έβρο, όπως και από τα ιδιωτικά μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ, οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές δεν θα πάρουν τίποτα, ή μάλλον κάτι θα μας δώσουν. Διαβάστε παρακάτω…
Αυτές είναι οι περίφημες “μεγάλες επενδύσεις”!
Την ίδια στιγμή που κόβονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές, η Κυβέρνηση σιωπηλά συναινεί στη μεγάλη ληστεία του εθνικού μας πλούτου από τους υποτιθέμενους “επενδυτές” στα μεταλλεία.
Τα πολυδιαφημισμένα 28 δις ευρώ του μεταλλευτικού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας δεν θα πάνε στα δημόσια ταμεία και στην πληρωμή των δανείων, ούτε στους Δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά στις τσέπες των μετόχων των εταιρειών. H κυβέρνησή μας προτιμά να τα πάρει από τους συνταξιούχους.
Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές κκ Ι. Δριβελέγκας, Ν. Ζωίδης, Χ. Αράπογλου και Α. Περλεπέ σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
1.Σύμφωνα με το Άρθρο 176 του μεταλλευτικού Κώδικα: «Επι μεταλλείων ή των προϊόντων αυτών απαγορεύεται η επιβολή οποιασδήποτε τοπικής ειδικής φορολογίας ή οποιασδήποτε τοπικής, δημοτικής ή κοινοτικής αρχής ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή και υπέρ οποιουδήποτε ειδικού ταμείου ή κοινωφελούς σκοπού».
2.Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει την τροποποίηση του ανωτέρου νομικού καθεστώτος με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το ελληνικό Δημόσιο από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά και με παράλληλη δημιουργία κινήτρων για την ενεργοποίηση των μεταλλειοκτησιών με προϋπόθεση την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

3 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι αυτό είναι το βασικότερο και όχι τόσο τα περιβαλλοντικά! για το περιβάλλον έχω να πω ότι οταν ο Μεγας Αλεξανδρος περνουσε και εβγαζε τοτε χρυσο απο την Θρακη τωρα το 2012 θα εχουμε προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o Mεγας Αλεξανδρος εβγαζε τον χρυσο με την χρηση χημικης κατεργασιας με κυανιο?

    ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΤΟ ΕΝΑ ΣΑΣ ΞΙΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ..ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ,ΝΑ ΠΛΕΚΟΥΜΕ ΚΑΛΑΘΙΑ?ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή