Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΛΥΓΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ


ImageΣφοδρές μάχες πραγματοποιούνται στις συνοικίες περιμετρικά του καταφύγιου του Μουάμαρ Καντάφι, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα οχήματα εξήλθαν του συγκροτήματος κατοικιών και άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις αντικαθεστωτικών. Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera, ένας διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης παραμένει σε κάποιο σημείο του κτιριακού συγκροτήματος και όπως όλα δείχνουν θα πέσει όρθιος πολεμώντας, εκτός και αν κατορθώσει να διαφύγει για να διαπραγματευεθί εν συνεχεία.
Νωρίτερα, (08:30 τοπική ώρα Λιβύης-07:30, ώρα Ελλάδας), εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανέφερε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο καθέστώς ελέγχουν μόλις το 15-20% της Τρίπολης.

Ήδη από τα ξημερώματα οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, με τις εικόνες των πανηγυρισμών στην Πράσινη Πλατεία να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Κρατώντας όπλα και φωνάζοντας συνθήματα οι εξεγερμένοι προχώρησαν στο κατέβασμα των σημαίων του καθεστώτος, τοποθετώντας στη θέση τους αυτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και το βρετανικό Skynews μετέδιδαν εικόνες με πολίτες να έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία, να φιλάνε το έδαφος και να λένε «ο Θεός είναι μεγάλος» και «Αντίο Καντάφι». Αρκετοί μάλιστα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου εξεγερμένοι πυροβολούσαν εναντίον πορτραίτων του Λίβυου Συνταγματάρχη, δηλώνοντας ότι «έφθασε το τέλος».

Εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, του 39χρονου γιου του Σαιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του, Αμπντάλα αλ-Σενούσι, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ στις 27 Ιουνίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Έλαβα εμπιστευτικές πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστεί. Το ΔΠΔ στηρίζει τον λαό της Λιβύης και θα επικοινωνήσει μέσα στην ημέρα με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να συζητήσει πρακτικά θέματα σχετικά με τη μεταφορά του γιου του Καντάφι στην Ολλανδία», σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν παραδοθεί στους αντικαθεστωτικούς ο Μοχάμεντ Καντάφι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera όπου ανέφερε ότι εξεγερμένοι έχουν περικυκλώσει το σπίτι του και ετοιμάζονται να εισέλθουν.

«Ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη. Κυκλοφορούν έξω. Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι,η ανταλλαγή πυρών είναι μέσα στο σπίτι μου», ήταν τα τελευταία δραματικά λόγια του λίγο πριν διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία εν μέσω πυροβολισμών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου