Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ο πρώτος νεκρός της εξέγερσης στο Λονδίνο. Στα άκρα η σύγκρουση.

Το πρώτο θύμα της πρωτοφανούς βίας που συγκλονίζει τη Βρετανία είναι ένας 26χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο νότιο Λονδίνο και ο οποίος υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναπτύσσει αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών στους δρόμους του Λονδίνου και συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.
Η Σκότλαντ Γιαρντ, που κατηγορείται για ανεπάρκεια, ετοιμάζεται πάντως γιια σκληρή καταστολή, πιθανώς και με χρήση πλαστικών σφαιρών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Maill, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (όπως το Grand Theft Auto), το twitter και η υπηρεσία της ΒΒΜ (BlackBerry Messenger) ήταν οι «κύριοι υποκινητές» των επεισοδίων που προκλήθηκαν στην βρετανική πρωτεύουσα και όχι μόνο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα, οι νεαροί που ληστεύουν τα μαγαζιά του Λονδίνου ήξεραν πού και πότε να χτυπήσουν χάρη σε ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους στο διαδίκτυο και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ο Μάικ Μπούτσερ, δημοσιογράφος σε θέματα τεχνολογίας και σύμβουλος ψηφιακών συστημάτων του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «η κινητή τηλεφωνία είναι «όπλο» υπέρ της διάδοσης πληροφοριών ακριβείας σε πραγματικό χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος».
Η παρουσία μηνυμάτων που έλεγαν «Aν δείτε αστυνομικό πυροβολήστε», προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της εταιρείας BlackBerry, που δήλωσε: «Συμπάσχουμε με όσους επλήγησαν από τα κρούσματα βίας και ως εταιρεία είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Αρχές με όποιον τρόπο μας ζητηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου