Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Δυστυχώς η αλβανική κυβέρνηση κάνει τελικά ότι μπορεί για να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις πολλών αναλυτών στην Ελλάδα όσον αφορά τις αληθινές της προθέσεις αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την μεταχείριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Έτσι παρά τις κατά καιρούς  υποσχέσεις, δεσμεύσεις και κοινές ανακοινώσεις της αλβανικής κυβέρνησης με την ελληνική για το καθεστώς και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας η αλβανική κυβέρνηση όπως φαίνεται υπέκυψε στις πιέσεις των εθνικιστικών κύκλων της γειτονικής χώρας, Αγνοώντας ουσιαστικά το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας η κυβέρνηση της Αλβανίας κάνει ότι μπορεί για να δημιουργήσει νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ΕΕ Αλβανίας .
Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει αν αναλογιστούμε ότι πριν από δύο χρόνια η πλειονότητα των Αλβανών φοιτητών προτιμούσαν την «εθνοτική ολοκλήρωση» της χώρας τους,  με ότι αυτό σημαίνει (βλ. Κόσοβο Τέτοβο) παρά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Έτσι  αφού οι Αλβανοί δεν μπορούν να αλλάξουν τις διεθνείς συνθήκες αναφορικά με τη ελληνική μειονότητα προσπαθούν τώρα να κάνουν τα πάντα για να μειώσουν αν όχι να εξαφανίσουν την παρουσία της στη χώρα.
Το πρώτο βήμα ήταν η αλλαγή της ερώτησης για την εθνοτική προέλευση των απογραφομένων στο σχετικό έντυπο της αλβανικής στατιστικής υπηρεσίας. Για πολλά χρόνια το ερωτηματολόγιο έγραφε «ποια είναι η εθνικότητας σας». Στο έντυπο της νέας απογραφής αυτό αντικαθίσταται με τη διατύπωση «Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε;», η οποία είναι πιο ασαφής και «θολή» από τη συγκεκριμένη έννοια της εθνικότητας.  Αυτό και μόνο αποτελεί μία κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας η οποία δεν θα μπορεί ξεκάθαρα να δηλώσει την εθνοτικής της προέλευσης.
Σαν να μην έφτανε αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η κυβέρνηση Μπερίσα αποφάσισε να τιμωρήσει τους  ομογενείς, επιβάλλοντας σε αυτούς  χρηματική ποινή 750 ευρώ σε περίπτωση που θα  δηλώσουν άλλη εθνικότητα από αυτήν που αναγράφεται στα κατά τόπους ληξιαρχεία !
Τέλος προκειμένου η αλβανική κυβέρνηση να μειώσει όσο το δυνατόν τον αριθμό αυτών που θα δηλώσουν ελληνική καταγωγή, εξαιρεί από την απογραφή όσους διαμένουν εκτός αλβανικής επικράτειας τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, άρα ένα μεγάλο μέρος των Βορειοηπειρωτών που βρίσκονται για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Φαίνεται ότι η εξασθένηση της χώρας μας λόγω της οικονομικής κρίσης έχει γίνει αντιληπτή και από την Αλβανία η οποία προσπαθεί αυτή την χρονική συγκυρία να υλοποιήσει σειρά σχεδίων τα οποία προφανώς ήταν κλεισμένα όλα αυτά τα χρόνια στα συρτάρια και τώρα βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για την εφαρμογή τους αφού η Ελλάδα είναι περισσότερο από ποτέ αδύναμη και εξαρτώμενη από την βούληση άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου