Σε επικοινωνία με γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ήρθε η Ελλάδα για το θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Κρίστιαν Ράιερμαν που έγραψε το άρθρο στο Der Spiegel το οποίο μιλούσε για επιστροφή της χώρας στη δραχμή.
Ο κ. Ράιερμαν δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Ήταν μία συνάντηση συναγερμού...
που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα από το Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα το Chateau de Vianden στο Λουξεμβούργο".
Σύμφωνα με το Γερμανό δημοσιογράφο, ο λόγος ήταν το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Υπάρχει ένα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που συνετάχθη για τον υπουργό Σόιμπλε, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το χαρτί το ζήτησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάστηκε για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανιάς. Γνωρίζω πως ο κ. Σόιμπλε το έχει ήδη στο χαρτοφύλακά του", δηλώνει.
Ο κ. Ράιερμαν λέει ότι ήταν αναμενόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί το δημοσίευμα.
"Δεν είναι δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι θέλει να φύγει από το ευρώ, αλλά το σκέφτονται και το επεξεργάζονται. Καταγράφηκαν οι επιπτώσεις από την πιθανότητα εξόδου και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε κατέχει ένα non paper εξηγώντας για ποιον λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επικίνδυνη, τόσο για όλη την Ευρωζώνη, όσο και ειδικά για την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία", αναφέρει.
Παρ’ όλο που το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού διαψεύστηκε από τα πιο επίσημα χείλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ράιερμαν υποστηρίζει πλήρως την ορθότητα του ρεπορτάζ του και υπογραμμίζει πως περαιτέρω αναβολή της αναδιάρθρωσης μόνο προβλήματα θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία, η τραγική εικόνα της οποίας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, αποτελούν σύμφωνα και με το τελευταίο άρθρο του κ. Ράιερμαν τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί αναγκαία και σωστά τα μέτρα που εφαρμόζει η χώρα μας και εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
"Οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε, μπορεί να καθυστέρησαν πολύ να εφαρμοστούν, αλλά θα κάνουν την Ελλάδα ένα καλύτερο μέρος για επενδύσεις και θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Θα γίνετε μια περισσότερο ανταγωνιστική χώρα και αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως βλέπεις λοιπόν, δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι αρκετά αισιόδοξος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου