Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΘΣ



Σούρβα,σούρβα
Γιρό κορμί γιρό σταυρί
Σαν ασήμι σαν κρανιά
Και του χρόν΄ ουλ΄ γεροί

Όπως κάθε χρόνο έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτάς μας.



Η αίθουσα κατάμεστη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, όπως ο καθηγούμενος Βλατάδων Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,



ο πατέρας Χρήστος εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα μας,

εκ μέρους της πολιτείας ο συμπατριώτης μας υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου,




ο παλαίμαχος  Μακεδόνας πολιτικός με ευαισθησίες για τις αλησμόνητες πατρίδες κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτριος Βάνης. Εκπρόσωποι των συλλόγων μελών και πλήθος φίλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ.Ελ. Χατζόπουλος με χαιρετισμό λέγοντας:
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη του Δ.Σ. σας καλωσορίζουμε στην πρώτη μας εκδήλωση για το έτος 2013.
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου ευχές ακούστηκε από κάθε γωνιά, και στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, όπου η καθημερινότητα της ζωής μας από απλή που ήταν έγινε και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, σε μια εποχή που οι αξίες μηδενίζονται, οι χαρακτήρες και οι συνειδήσεις αλλοιώνονται, και η οικονομική λαίλαπα μαστίζει τα νοικοκυριά, χέρια απλώθηκαν και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο ζωγραφίστηκε και πάλι στα πρόσωπα όλων. Ευχές, νοσταλγίες, αναμνήσεις και πάλι στο προσκήνιο με την ελπίδα ότι ο καινούργιος χρόνος θα είναι πιο απλόχερος, για ειρήνη, υγεία, ελπίδα, πίστη, καλυτέρευση της ζωής μας και ότι θα μας χαρίσει τη δύναμη να βλέπουμε το ποτήρι της ζωής να ξεχειλίζει από αγάπη, από στοργή και από προσφορά για το συνάνθρωπο μας. Αυτές τις ημέρες ο κάθε ένας έκανε τους δικούς του υπολογισμούς και προγραμματισμούς.
Η Π.Ο.Θ.Σ. έκανε και έστειλε τις δικές της ευχές, οραματίσθηκε και έκανε τους δικούς της σχεδιασμούς και προγραμματισμούς και ζήτησε από τον καινούργιο χρόνο να την οπλίσει με δύναμη, με μεγαλύτερη γνώση, υπομονή, και ευελιξία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το παρελθόν, να διδαχθεί μέσα από τα λάθη της για να μπορέσει να χαράξει μία νέα πορεία πιο δυναμική με περισσότερη σύνεση για να περάσει το μήνυμα της ενότητας στο Θρακικό Ελληνισμό επισημαίνοντας ότι κανένας μας δεν περισσεύει και ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε πλέον για το εγώ αλλά να φροντίζουμε και να προβάλλουμε το εμείς.
Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι προσκεκλημένοι που μας τιμάται με την παρουσία σας, και ειδικά σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στέλνουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για:

ΓΕΡΟΣΥΝΗ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙΑ

Την όλη εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η Γεν. Γραμματέας της ομοσπονδίας μας κ. Ελένη Γκαϊτατζή




Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Φάνης Μαλκιδης, ο οποίος με εικόνα και λόγο καθήλωσε το κοινό το οποίο στο τέλος τον χειροκρότησε .
Ο κ. Φάνης Μαλκιδης γόνος προσφύγων θρακών, γνωστός για τα θρακικά θέματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στους πολύχρονους και συνεχείς αγώνες των θρακών, ώστε να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε σήμερα. Η παρουσίαση του προσφυγικού Θρακικού Ελληνισμού, έγινε με γλαφυρό και συνάμα συγκινητικό τρόπο, ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, ιδιαιτέρα σήμερα που γίνονται προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας μας και όλοι οι γείτονες μας μιλάνε για μεγάλες πατρίδες.




Ως τιμώμενο πρόσωπο βραβεύτηκε ο Θρακιώτης ζωγράφος από τον Πετεινό Ξάνθης κύριος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, που με την γρανιτένια θέληση του νίκησε τη σωματική του αναπηρία δημιουργώντας έργα τέχνης και παραδίδοντας μαθήματα ζωής σε όλους μας. Καθισμένος στο γραφείο του, χρησιμοποιεί καβαλέτο και πινέλα για να ζωγραφίζει τους πίνακες που έχουν κάνει γνωστό το όνομά του σε όλο τον κόσμο ή βάζει το μολύβι στο στόμα του και με αυτό απεικονίζει με θαυμαστή επιδεξιότητα όσα βλέπει στον κόσμο και όσα θέλει να εκφράσει. Πολυβραβευμένος έχει διακριθεί εντός και εκτός συνόρων για τη ζωγραφική του με το στόμα.




Ο έγκριτος νομικός Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηαντωνίου, που παρίσταται αφιλοκερδώς στους δικαστικούς αγώνες της Π.Ο.Θ.Σ. ήταν το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο. Δωδεκανήσιος στην καταγωγή γνωρίζοντας από τους γονείς του τι σημαίνει ξένη κατοχή στην πατρίδα του, ευαισθητοποιήθηκε στο θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της πολύπαθης Θράκης, με κάθε ύπουλο μέσο ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο Μουσουλμανικός σύλλογος « τουρκική ένωση Ξάνθης». Προσπαθεί με κάθε νομικό τρόπο να αποτρέψει ένα ακόμα δούρειο ίππο της τουρκικής προπαγάνδας στην πατρίδα μας και το κατάφερε παρά τις όποιες αντιξοότητες σε νομικό επίπεδο αλλά μερικές φορές και σε κυβερνητικό επίπεδο. Τον ευχαριστούμε θερμά. Τον κ.Χατζηαντωνιου παρουσίασε το εκλεκτό μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας, στρατηγός ε.α κ. Ιωάννης Φωτιάδης.
Η εκδήλωση έκλεισε εκφράζοντας τις θερμές μας ευχαριστίες στην κ. Ιωάννα Θεοδόσογλου, διπλωματούχο της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. στην οποία οφείλουμε τη συνέχιση της οργάνωσης και διαχείρισης της ιστοσελίδας μας.
Αρωγός της όλης εκδήλωσης ήταν το Κοινωφελές Ιδρυμα Χαριλάου Κ.Κεραμεως, το οποίο επί σειρά πολλών ετών συνδράμει ηθικά και οικονομικέ την Π.Ο.Θ.Σ.
Στους παραπάνω το Δ.Σ. της Π.ΟΘ.Σ απένειμε τιμής ένεκεν την εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτηρας.
Ακόμη να ευχαριστήσουμε θερμά τον πρόεδρο του συλλόγου της Αγιας Τριαδας για την ενημέρωση που μας έκανε για το μνημόσυνο που τελέστηκε στο Οικονομιο της Ανατολικής Θράκης με την παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ,κ, Βαρθολομαίου καθώς τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου Μανδριτσιωτων θέρμης για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση μας με την παρουσία παιδιών με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες και στα παιδιά για την άψογη εμφάνιση τους αλλά και για την υπομονή τους.




Το φλουρί έπεσε στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.




Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος

1 σχόλιο: