Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Ελντοράντο, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο

«Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Ελντοράντο, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο». «Ελλάδα, ξύπνα, σου παίρνουνε τη γη, ξεκίνησαν πουλώντας τη Χαλκιδική». «Από την Κερατέα στη Χαλκιδική, στον Μπόμπολα χαρίσανε όλη μας τη γη». Αυτά και άλλα γλαφυρά συνθήματα βροντοφώναξαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας οι αντιδρώντες στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Η πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής, με στόχο να περάσει το μήνυμα των αντιδρώντων και στην Αθήνα, ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος.


Με μια οξιά στα χέρια, εις μνήμην των δέντρων που έχουν πέσει, όπως ανέφεραν, θύματα της υλοτόμησης για τις ανάγκες της επένδυσης, φορώντας στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα και με πανό που αυτήν τη φορά έκαναν αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι διαδηλωτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό με τις φωτογραφίες του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα, που έγραφε «Αυτοί υπέγραψαν την καταστροφή της Χαλκιδικής. Σταματήστε το έγκλημα, σταματήστε τη διαπλοκή». Η πορεία ολοκληρώθηκε με επίδοση ψηφισμάτων στη Βουλή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην πρεσβεία του Καναδά.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αλλά και κάποιοι από τη Θεσσαλονίκη -σε συνολικά 10 λεωφορεία- ταξίδευαν όλο το βράδυ για να βρεθούν στην Αθήνα το Σάββατο το πρωί και έφυγαν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησής τους. Ομως λεωφορείο ήρθε και από την Κερατέα, κάτοικοι της οποίας συμμετείχαν στη διαδήλωση. Πάντως η σχεδόν ταυτόχρονη πορεία των αλληλέγγυων στους συλληφθέντες από τη Βίλα Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας απέτρεψε σε έναν βαθμό τη συμμετοχή περισσότερων Αθηναίων στην πορεία κατά της μεταλλουργίας χρυσού.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γιώργος Ζουμπάς, ένα εκ των μελών των επιτροπών αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, σημείωσε ότι «με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο», εξηγώντας ότι «ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα, επ' άπειρον».

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου, αναφέροντας ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι μηδενικό, αφού τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».

Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων κατήγγειλαν επίσης ότι «για την προβλεπόμενη εξόρυξη 380.000.000 τόνων χρυσού και χαλκού σε 25 χρόνια θα χρησιμοποιούνται 80 τόνοι κυάνιο τον χρόνο».

Μαρία Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου