Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής ζύμωσης στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπερψήφιση του Μνημονίου 3, το πολυνομοσχέδιο των 279 σελίδων, που περιλαμβάνει σε ένα μόνο άρθρο οδυνηρές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, φορολογικές επιβαρύνσεις και ανατροπές στα εργασιακά, εισάγεται σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το βράδυ, την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακά συλλαλητήρια.

Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής -μετά από 11 ώρες έντονης συζήτησης- με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, το πακέτο των μέτρων εισάγεται την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην Ολομέλεια όπου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ψήφους, προσβλέποντας στη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, τόσο στην ψηφοφορία της Τετάρτης για το νέο Μνημόνιο, όσο και σε εκείνη της Κυριακής για τον προϋπολογισμό -διαδικασία που θεωρείται ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Δεδομένες θεωρούνται οι 127 θετικές ψήφοι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που δηλώνουν ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες.
Από την Ιπποκράτους υπάρχει η γραμμή στήριξης των μέτρων, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά η κεντρική απόφαση είναι «παρών» στο νομοσχέδιο των μέτρων και «ναι» στον προϋπολογισμό.

Ζυμώσεις ως την τελευταία στιγμή
Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις για να περιοριστούν οι «διαρροές» στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Δύο με τρεις βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι M.Κασσής και Θ.Παραστατίδης, φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα. Αλλοι, όπως οι Κ.Σκανδαλίδης, Γ.Κουτσούκος, Θεοδώρα Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους.

Παράλληλα, από την Ιπποκράτους ζητούνται ορισμένες βελτιώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών η απόσυρση της λέξης «οικειοθελή» από τη συνεισφορά που προβλέπεται να έχει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ύψους τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, έγινε δεκτή η εισήγηση για την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων, των ατόμων με βαριά αναπηρία.

Στη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείονται αποκλίσεις από την κεντρική θέση του κόμματος για τα μέτρα: υπέρ μιας θετικής ψήφου θα μπορούσαν να αποφασίσουν τελικά οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου, ενώ οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς μπορεί να επιμείνουν στη θέση τους για διπλό «όχι».
Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στο nocomments.gr δήλωσε ότι θα ψηφίσει παρών στην περίπτωση που όλοι οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ακολουθήσουν τη γραμμή του Φώτη Κουβέλη. Σε αντίθετη περίπτωση, εαν δηλαδή κάποιος καταψηφίσει τα μέτρα, τότε θα πει το ναι στο πολυνομοσχέδιο.

«Εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα δεν θα υπάρχει δουλειά για κανέναν άρα δεν θα μπορούμε να συζητάμε ούτε καν για τα τυπικά εργασιακά. Όποιος δει ψύχραιμα τα εργασιακά, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να ψηφίσει κάποιος 'παρών', δεν δικαιολογούνται οι όποιες ενστάσεις. Τα εργασιακά δεν αποτελούν ουσιαστικό επιχείρημα για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του» είπε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, απευθυνόμενος ουσιαστικά στη ΔΗΜΑΡ.
Εντούτοις, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, κατέστησε σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει έντονες αντιρρήσεις και σε άλλα ζητήματα, πέραν των εργασιακών, όπως εκπαιδευτικά: Η κατάργηση οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η δυνατότητα μετακίνησης δασκάλων και καθηγητών με υπουργική απόφαση, η θέσπιση κέντρου διά βίου μάθησης δύο επιπέδων και η θέσπιση ιδιωτικών κολεγίων χωρίς να ορίζονται τα προσόντα των διδασκόντων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, είπε: «Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που έχει δεσμευτεί για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ψήφιση των μέτρων είναι μονόδρομος. Διανύσαμε τα 2/3 των προσπαθειών μας. Βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ιστορική η ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε».
Μιλώντας στο Mega το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να ψηφίσει τα μέτρα, γιατί εξαπάτησε το λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του. Τόνισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να μην περάσουν τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου