Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΑΛΛΑ 4 ΕΤΗ ΘΑ ΦΑΜΕ ...ΟΜΠΑΜΑ
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Λίγο μετά τις 06.15 το πρωί, ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN προέβλεψε την τελική του επικράτηση σε μια εκλογική διαδικασία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, οι οποίοι είδαν να δίνονται μάχες σώμα με σώμα σε κρίσιμες πολιτείες (Βιρτζίνια, Φλόριντα), την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία-τοτέμ για τους Ρεπουμπλικάνους (Οχάιο). Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν ανακοινωθεί οι προβλέψεις για τις 49 από τις 51 πολιτείες των Η.Π.Α., καθώς στη Φλόριντα τα αποτελέσματα είναι πολύ οριακά και έχουν επιληφθεί του ζητήματος νομικά επιτελεία για να αποφευχθούν οι υπόνοιες για νοθεία, ενώ στην Αλάσκα μόλις πριν από λίγο ξεκίνησαν να δίνονται τα πρώτα αποτελέσματα λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας. Ειδικότερα, στη Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 50% (4,062,230 ψήφους) έναντι 49,2% (3,997,004 ψήφους) του Ρόμνεϊ, ενώ στην Αλάσκα ο Ρόμνεϊ προηγείται με 55% έναντι 41,5% του Ομπάμα.


(Χαμόγελα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών)


(Απογοήτευση στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων)

Δείτε το video με πανηγυρισμούς Δημοκρατικών έξω από τον Λευκό Οίκο...Λίγο μετά τις 07.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων παραδέχθηκε την ήττα του σε δημόσια τοποθέτησή του προς τους ψηφοφόρους. Πλέον, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έρχεται πρώτος και στο σύνολο των ψήφων, καταφέρνοντας να περάσει και σε αυτόν τον τομέα τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Ειδικότερα:

Ποσοστά επί του συνόλου των ψήφων
Μπαράκ Ομπάμα: 49,6% (54,150,949 ψήφοι)
Μιτ Ρόμνεϊ: 48,9% (53,351,931 ψήφοι)

Εκλέκτορες:
Ομπάμα: 303
Ρόμνεϊ: 206

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (222 έναντι 164) και οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία (51 έναντι 44). Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, κάθε πολιτεία δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων αναλογικά με τον πληθυσμό της και ο πρώτος υποψήφιος που εξασφαλίζει 270 εκλέκτορες, ανακηρύσσεται πρόεδρος.


(Ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων)


(Ψηφοφόροι Δημοκρατικών)

Πλέον ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που παραμένει για δεύτερη διαδοχική φορά στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ευχαρίστησε τους θαυμαστές του μέσω Twitter για την υποστήριξή τους, λέγοντάς τους πως και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μαζί.Ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να επικρατήσει σε αρκετές από τις λεγόμενες «swing states» (Άιοβα, Πενσιλβάνια, Μίτσιγκαν, Μινεσότα, Ουισκόνσιν), ενώ νίκησε και στο Οχάιο. Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ επικράτησε σε Ιντιάνα και Β. Καρολίνα, όπου ο Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008, καθώς και σε παραδοσιακά «κάστρα» του κόμματος (π.χ. Κεντάκι).


(Ο εκλογικός χάρτης των Η.Π.Α. με τα χρώματα των νικητών:
 - Με μπλε: Δημοκρατικοί
 - Με κόκκινο: Ρεπουμπλικάνοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου