Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Γιορτή Μηλίνας στην Κίρκη την Κυριακή το βράδυ

Η "Γιορτή Μηλίνας" η οποία αναβλήθηκε λόγω των καταστρεπτικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κίρκη την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 το βράδυ.

Καλούμε όλους σας να παρευρεθείτε στην εκδήλωσή μας. Παρέχουμε δωρεάν την παραδοσιακή μας Μηλίνα, καθώς επίσης άφθονο κρασί και αναψυκτικά συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.

Με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης και εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους μας: ...

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΡΚΗΣ

H παραδοσιακή πίτα μιλίνα

Η μιλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του ο Αλέκος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.

"Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνια γινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μιλίνα με πλιγούρι.

Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική.

Μάλιστα σαν παράδοση λέγεται ότι στη μιλίνα δοκίμαζαν οι πεθερές τις νύφες, αν δηλαδή μπορούν να γυρίσουν την μιλίνα ολάκερα χωρίς να διπλώσει, οπότε ήταν άξιες. Μάλιστα τη γύριζαν συνεχώς για να ψηθεί από όλες τις μεριές.

Όπως αντιλαμβάνεσθε η μιλίνα έχει μια ιδιαιτερότητα σαν πίτα που δεν παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές. Είναι ένα νοστιμότατο έδεσμα για όσους το έχουν δοκιμάσει και ακόμη και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν".

Πληροφορίες - φωτογραφίες: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου